IKLAN NUFFNANG

Saturday, March 20, 2010

A SPIRIT FOR THOSE WHO GOT BELOW THAN 3.0

Assalamualaikum dan salam ukhwah buat pembaca yang setia.

Jam sekarang menunjukkan 7.42 am dan merupakan waktu paling sesuai untuk writing journal tapi memandangkan sikap malas yang membuak-buak terpaksa ditangguhkan..pagi ini ada perlawanan sukan anjuran Karnival Sukan Bestari. Saya juga turut sertai mewakili kumpulan Pembantu Mahasiswa, mungkin acara bola tampar..hehe.

Minggu ini, rata-ratanya sibuk dengan assignment yang perlu dihantar dalam waktu terdekat dan paling menarik kepada final year student yang begitu sibuk menyiapkan thesis yang perlu dihantar hujung bulan ini. Setiap final year student yang saya jumpa, saya pasti akan tanya berkenaan thesis, dah siap ke belum? Saja nak menyakat, nak bagi 'gabra' sikit. Semua tu sudah saya rasai tahun lepas.

Lumrahlah..tahun lepas saya adalah pelajar yang paling lewat submit thesis sehinggakan benda ni sudah dibawa masuk dalam meeting panel dan ketika itu saya masih berada di Cameron Highland untuk kursus kepimpinan peringkat kolej. Balik saja dari kursus, bila nak submit thesis kepada supervisor, huh kiamat kecil telah berlaku. Bingit telinga rasanya kena bebel..thesis saya hampir digagalkan. Maklumlah, memang waktu tu sudah lambat dan semua kawan sudah hantar thesis mereka. Tapi itulah yang dikatakan takdir dan rezeki. Sesibuk mananya saya, kalau dah ditakdir grad on time, grad juga la..siap dapat sambung master lagi kat um. Bersyukur tak terhingga. Tapi, yang belum lagi grad, jangan sedih semua ni ada hikmah, percayalah dan hikmah ini akan saya ceritakan sebentar lagi.

Sahabat yang saya sayangi sekalian, percayakah kita, dalam hidup ini tiada istilah berjaya dan gagal? Itu hanyalah istilah yang kita selalu gunakan dalam mendefinisi sesuatu kejadian. Izinkan saya berbahasa Inggeris sekejap ya..susah nak explain dalam BM.

Berjaya means you manage to do or to achieve something right in time but if you cannot do it on time, doesn't mean you fail. Usually, people will simply define success as a good thing (positive) and failure as a bad thing (negative)..and for me it's definitely not true.

Kalau kita rujuk kepada cuaca umpamanya, perlu ada hujan sebagai sumber air untuk hidupan, membersih ruang udara daripada kotoran dan perlu ada panas untuk tumbuhan melakukan fotosintesis. Tapi, masyarakat pada hari ini melabel panas sebagai cuaca baik dan hujan cuaca buruk..again it's not true. Yang ada hanyalah, CUACA MENGIZINKAN DAN CUACA TIDAK MENGIZINKAN.

Berbalik kepada perbincangan, dalam hidup perlu ada juga gagal untuk mendefinisikan kejayaan itu. Jika tak pernah gagal, bagaimana kita nak tahu yang kita ni berjaya?

Pernahkah anda lihat diamond? Dalam BM apa ek? Permata ke berlian? Apa-apa je la..but have you ever seen a diamond in its raw state? I'm sure if today we had a couple of these uncut diamonds in front of us, many of us would not be able to recognise them. Orang mesti sangkakan yang diamond itu batu biasa je..they just look like ordinary rough stones.

Now, how is it that this rough stone can be made to be that lovely diamond that every woman loves? It's just...BY POLISHING!!! Yes, the rough diamond is polished and rubbed with a lot of friction. It undergoes a tremendous amount of friction before it finally becomes the diamond that you see in the showcase.

Begitu juga dengan kita. We need to be polished, going through hard times, suffering times, before the greatness in us is revealed.

Jika kita lihat langit yang gelap, adakah kita sedari, the DARKER the sky. the BRIGHTER the stars!! Kenapa kita tak boleh lihat bintang pada waktu siang? Not that they are not there. It's just because there's too much sunshine! We need darkness to bring out the stars!

Ok lah dah nak pukul 8.30 am. Saya kena handle pm pagi ni. Finally, I will bring to you a story which might give you a spirit to continue your struggle by not turning back...just go ahead!!

An old man once lost a horse. His neighbours all came to console him. But the old man said. "It may turn out to be a good thing." A few months later, the horse came back by itself and brought another fast horse with it. The old man's neighbours this time came to congratulate him. But he said, "This may turn out to be bad." One day, the old man's son went out riding on the fast horse. The horse ran too fast, and his son fell down and broke his leg, became crippled and handicapped.

So what do you think, is it a bad thing???

Years later, the country was at war with its neighbours. All abled bodied youths were drafted to become soldiers. many of the youths died in that war except the old man's son!

So what do you think, is it a good thing?

Segala apa yang berlaku ada hikmah di sebaliknya yang kita sebagai hamba tidak tahu. Segala-galanya berada dalam percaturan Tuhan dan berada di bawah pentadbiranNya. Kita sebagai hamba perlu REDHA dan BERSYUKUR!

Sekian..jom bersukan.