IKLAN NUFFNANG

Sunday, June 12, 2011

STATISTIK UMAT ISLAM DI MALAYSIA

1. 50% sahaja umat islam di Malaysia memiliki Al-quran di rumah dan hanya 5% membacanya dan 1% lagi membaca tafsirannya

2. 80% umat islam memliki ASTRO decoder dan hanya 5% menonton ASTRO OASIS


3. 70% umat islam tertarik dengan perkara yg membawa kepada "Karnival" atau unsur yg membawa kepada hiburan


4. 50% menyokong program seperti Akedemi Fantasia, Tomtombak, Mentor dan rancangan yg seumpamanya


5. Hanya 10% umat islam dari satu taman perumahan yg membantu masjid atau surau di sebuah kawasan


6. Hanya 20% yg menghantar anak-anak mereka ke sekolah agama


7. 80% remaja hari ini tidak reti atau tidak pandai mengaji


8. 90% remaja atau kaum wanita suka berseluar panjang dan memakai T-Shirt


9. 80% pasangan baru yang belum berkahwin akan menonton wayang setiap bulan di panggung wayang


10. 95% umat islam tidak pernah mencari atau pergi ke kelas mengaji untuk mendalami ilmu agama islam itu sendiri


11. 95% wali kepada pengantin perempuan tidak tahu syarat-syarat sah mewalikan anak mereka dan 99% bapa menyerahkan pernikahan anak mereka kepada berwlikan imam


12. 100% anak-anak islam bawah 12 tahun cenderung kepada kartun seperti Ultraman, Mask Rider, Digimon, Pokemon dan banyak lagi kartun seperti ini yang unsurnya merosakkan minda


13. 50% umat islam adalah kaki botol dan minum arak


14. 50% pasangan yg telah berkahwin dan dan mempunyai anak mengaku mempunyai hubungan sulit dengan perempuan lain dan mempunyai tabiat melanggan pelacur


15. 90% cenderung kepada keduniaan dengan ingin memliki rumah mewah, kereta mewah dan duit yg banyak


16. Hanya 30% umat islam lelaki menunaikan solat Jumaat pada setiap minggu


17. 3% umat islam menunaikan solat suboh secara berjemaah di masjid atau surau setiap hari


18. 90% umat islam tidak ambil tahu tentang soal kejiranan atas konsep tidak suka jaga tepi kain orang


19. Hanya 10% umat islam yang akan membantu saudaranya yg lain terutamanya dalam soal duit


20. Dan hanya 1% sahaja umat islam yang mengetahui Sifat 20 dalam ilmu ketuhanan


21. 90% umat islam percaya, faham, berkehendak, terikut-ikut kepada benda yang Tahyul, pelindung diri, pelaris business, tarik duit, seri muka, kebahagiaan rumah tangga, santau, pukau dan semua elemen yg menjuruskan kepada Syirik kepada ALLAH

Friday, June 10, 2011

PUISI GILA BABI

Duit Oh Duit

Kerana duit serba tak kena
Mengingati duit fikiran berkelana
Mungkin satu bahana
Atau satu fenomena

Duit Oh Duit

Segalanya perlukan duit
Makan minum kena duit
Manusia mati perlukan duit
Haji umrah bayar duit
Belajar guna duit
Apa lagi tak guna duit?

Ohoiii...oi

Semua benda kena duit
Bukannya sedikit
Manusia boleh sakit
mencari duit...
Kerana duit nafsu bangkit
Hilang duit hati sakit


Alahai Duit

Kerana duit masalah datang
Kerana duit mata rambang
Bagai melihat jembalang
Iman taqwa terus hilang
Nafsu duit bukan kepalang


Duit..

Kenapa kau wujud
Buat aku terkejut
Selagi nadi berdenyut
Fikiran buntu dan serabut
Manusia boleh hanyut
Otak boleh nyut nyut..
Opps apa yang aku melalut =)


Duit Oh Duit

Jangan kita mudah lupa
Duit buat kita alpa
walau seketika..
Bukannya apa
Sekadar nasihat tidak mengapa


Inilah nukilan dari hati
Buat teman di universiti
Berpuisi bukannya hobi
Sebab tu nama 'Puisi Gila Babi'

~Junaidi~







Thursday, June 9, 2011

MURAH REZEKI ADA CARANYA

Salam..alhamdulillah diberi kesempatan untuk terus hidup dan terus membuat kebaikan. Semalam badan tak sihat tapi hari ni kembali segar dan kembali bersemangat!

Entri kali ni cukup ringkas sekadar memberi tip atau cara bagaimana nak murah rezeki. Ni betul-betul punya tip..praktikal yup bukan sekadar teori, gimik dan retorik semata tapi yang benar-benar....

Rezeki ni ada banyak jenis antaranya Tuhan bagi dalam bentuk harta (duit, rumah, barangan dsb), kebahagiaan, ketenangan, anak, isteri, ibubapa dan sebagainya. Ini semua rezeki untuk kita terus hidup. Ilmu itu juga satu bentuk rezeki.

Cara mudah untuk kita dimurahkan rezeki bukan hanya kerja, kerja dan kerja lagi. Semua orang salah faham. Bukan semua rezeki diperoleh dengan cara bekerja...haa ni yang saya nak bagi tip ni. Tip, cara dan amalan :

1. Elakkan berhutang dan langsaikan hutang

Memang hutang merupakan salah satu faktor TERBESAR yang menyebabkan rezeki menjadi sempit. Ramai yang tak sedar. Termasuklah hutang PTPTN. Ramai yang ingat hutang PTPTN itu adalah duit kerajaan, dan duit kerajaan adalah duit rakyat. Yes, memang benar...so kalau begitu anda kena minta izin seluruh rakyat Malaysia tak terkecuali untuk halalkan duit yang anda telah guna barulah tak perlu bayar hutang. 

Hutang ini wajib dibayar. Secara logiknya, setiap bulan kalau kita kena bayar RM400 untuk hutang ansuran motor katakan, dan income kita setiap bulan RM1000 jadi baki RM600 adalah hak kita. Katakan kalau kita langsaikan kesemua baki hutang motor, bulan seterusnya income kita menjadi RM1000 full bersih. Bukankah ini dinamakan rezeki kita bertambah? Ini kalau difikir secara logik...sebab tu la orang yang berhutang ni, hati sentiasa gelisah, hidup tidak tenteram, fikiran asyik tertumpu pada hutang. Dari situ kita dah nampak, rezeki dari segi kebahagiaan, ketenangan dan kegembiraan ditarik.

Jadi, bayarlah hutang, kalau tak mampu ansur-ansurlah, sedikit demi sedikit asalkan bayar. Sila KLIK HUTANG

2. Tunaikan hak orang lain

Tunaikan dahulu hak orang lain, baru Allah akan tunaikan hak kita. Apa yang dimaksudkan dengan hak orang lain. Sahabat sekalian, gaji yang kita terima bukan semuanya milik kita. Kita perlu bahagikan kepada 3. 1/3 untuk kegunaan kita sendiri, makan minum kita, pakaian kita, bayar kereta, bayar rumah dan sebagainya. Semuanya untuk diri kita.

1/3 lagi adalah untuk diri orang lain. Termasuklah anak isteri, ibubapa, sedekah anak yatim, orang miskin, belanja kawan-kawan dan sebagainya. Bererti segalanya untuk orang lain termasuklah adik-beradik kita.

1/3 lagi adalah untuk simpanan masa hadapan. Kita kena simpan dan menabung untuk simpanan masa hadapan. Ini bukan saya cakap tapi ini berpandukan sebuah kitab sewaktu saya belajar di pondok dulu. Cuba amalkan, insyaAllah pendapatan yang kita dapat akan lebih berkat kerana kita dan memenuhi hak orang lain untuk Allah penuhi hak kita di masa hadapan.

3. Amalkan ayat Seribu Dinar 3 kali selesai saja solat

Ini jarang orang buat. Ini adalah amalan yang saya sentiasa lakukan untuk memastikan rezeki sentiasa bertambah, walau tak banyak tapi cukuplah untuk menampung kehidupan bergelar bujang....bujang senang tu yup!

Selesai saja solat, jangan berkata-kata dan jangan bersembang. Baca ayat seribu dinar sebanyak 3 kali. Ayat dia dalam surah At-Thalaq kalau tak silap. Bermula dengan Wa man yattaqillaha yaj'allahu makhroja, wa yarzuqhu min haithula yahtasib....' InsyaAllah ada saja rezeki yang masuk selepas itu. Kena yakin.....sebab ini ayat Allah bukan jampi serapah.

4. Baca Al-Quran setiap pagi

Ini lagi lagilah orang jarang amalkan. Baca Quran ikut mood...mana boleh yup. Ko bukak facebook baca komen orang setiap hari, baca Quran setahun sekali..itu pun tadarus Quran bulan Ramadhan...kalau buatla...

Baca Quran ni kena setiap hari...kena amalkan sebab ini kalam Tuhan. Banyak baca Quran, hati makin tenang, bila hati tenang minda rasa segar, bila minda ok banyak ilham yang mencurah-curah akan masuk. Saya setiap hari ada idea bagaimana nak jana pendapatan yang lebih. Tapi tu la, idea banyak tapi tak terlaksana, tak berkesempatan sebab terlalu sibuk. Kena fokus satu-satu.

5. Cuci pinggan mangkuk yang digunakan selepas makan tanpa bertangguh

Ini dengar mungkin orang rasa pelik tapi inilah yang diajar oleh nabi dalam kitab Penawar Bagi Hati atau dalam arabnya Ta'lim mul Muta'allim.

Lepas kita makan, jangan biarkan pinggan mangkuk, cawan yang telah digunakan tidak berbasuh sehari semalam. makan saja terus basuh. Sebab apa rezeki sempit? Wallahualam, secara logiknya saya pun tak tau sebab apa tapi inilah apa yang diajar dalam kitab. Balik nanti tolong bagitau pada mak ayah. Saya kat rumah, kalau adik makan tak basuh memang kenalah....mulut akan jadi lazer. "Ko ingat ada orang gaji nak tolong basuh untuk kau!...Ko basuh sekarang!...huhu"

6. Jangan pergi ke pasar di awal pagi

Ini juga salah satu ilmu yang diajar dalam kitab. Jangan pergi pasar di awal pagi...habis tu nak pergi pukul 12? Bukan....pergilah dalam pukul 9-10 lebih. Jangan pergi terlalu awal. Ni pukul 7 dah terpacak di pasar. Secara logiknya kita boleh fikir, lagi awal kita datang lagi banyak benda kita nak beli termasuk benda yang tak tersenarai dalam list.

7. Jangan pakai seluar ketika berdiri

Ini lagi satu untuk lelaki khasnya termasuk sayalah. Elakkan pakai seluar dengan cara berdiri. Duduklah bila pakai seluar. Ini pun ada dalam kitab. Sebab apa pun tak tau. 

8. Mulakan kerja di awal pagi

Ini pun jarang orang buat. Mulakanlah kerja di awal pagi. Bangunlah dalam pukul 5 lebih sebab Donald Trump pun bangun pukul 5 yup...dia bukan tahajud pun tapi just nak buat kerja. Sebab tu lah dia boleh jadi jutawan yang hartawan. Kita?? 

9. Amalkan Surah Al-Waqi'ah

Surah ini adalah surah untuk elak menjadi miskin. Cuba baca dan amalkan setiap hari. Jangan tanya kenapa, saya pun tak tau tapi ini ilmu.

10. Selalu bersedekah

Haa....ini kalau guna logik akal memang tak boleh dapat jawapan. Sepatutnya bersedekah, bila kita keluar duit lagi lagilah banyak duit kita akan hilang dan miskin la kita macam mana nak kaya. Tapi baru-baru ini saya dapat jawapan. Kenapa orang yang selalu bersedekah sangat murah rezekinya.

Begini, kalau nak difikir secara halus dan detail...orang yang bersedekah, dapat pahala. Allah nak tolong manusia dengan cara memberi sesuatu rezeki melalui perantaraan. Si A suka bersedekah jadi Allah bagi banyak rezeki padanya supaya dia boleh agihkan pada orang lain. Jadi, si A ni dah jadi perantaraan antara Allah dan orang lain. Logik bukan?

Jadi, banyakkanlah bersedekah tetapi bukan banyak minta sedekah. Ni bila tengok orang tu berduit sikit, belanja weh...belanja.....ni la ayat yang selalu aku dengar. Tapi ok gak la, bila belanja orang, duit tak pernah kering pun....bertambah lagi ada. Jadi, selalulah bersedekah. Mulai hari ini, kena amalkan dan kena disiplinkan diri, setiap kali ke masjid untuk solat Jumaat bagi yang laki, bawa duit rm1, lagi lebih lagi bagus. Jadi bila sebulan dah jadi RM4, setahun RM48...ok la tu. Tu adalah sedekah yang ikhlas dan istiqamah. Setiap RM1, Tuhan akan balas RM10 di masa akan datang. Betul....tak tipu. Dah ada pengalaman........tak percaya cuba buat!

Sebenarnya banyak lagi, tapi nak mandi ni....nak siap untuk bekerja. Kita bekerja sambil berdoa, untuk menjamin hari esok yang makmur damai dan sejahtera...

Go..go...go...semangat!

Wednesday, June 8, 2011

INSPIRED BY NATURE

Selamat pagi, moga hari ini hidup anda diselubungi keceriaan yang berpanjangan. Usah sedih-sedih, rugi ooo....hidup ni tak lama. Siapa lagi nak buatkan kita ceria kalau bukan diri kita? Betul tak adik-adik? Bukan nak kata hidup saya tak pernah sedih, pernahlah jugak, tipulah kalau tak pernah tapi sedih saya tak pernah sampai drag satu hari...giler ape yup! Susahlah nak buat kerja kalau sedih sepanjang hari...nak pergi mengajar, anak murid tengok pelik kenapa cikgu aku ni muram...tak ke pelik namanya? Untuk itu anda harus menceriakan hidup anda...you make yourself happy! Nobody else!

Go to fullsize image
Don't be like this cat..



Go to fullsize image
Be like this!


Tapi bagaimana? Kalau dah banyak masalah...macam mana nak ceria? Masalah keluarga, masalah result exam tak bagus, masalah kewangan....Arghhhhh. Mesti sebahagian daripada saudara pernah alami situasi begini, betul? Saya pun pernah jugak la tapi yang paling penting kita kena buangkan dulu segala rasa gundah gulana, resah gelisah dengan cara saudara sendiri, tak perlu tiru cara orang lain. Ada orang hilangkan rasa stress dengan makan banyak-banyak. Kalau breakfast sepinggan mi, tapi dia nak hilangkan stress punya pasal tambah lagi dengan 4 keping roti canai, 5 bungkus nasi lemak..huhu. Ada jugak yang hilangkan stress dengan cara menjerit, ada yang dengan cara marah orang sekeliling tak tentu pasal, yang lebih teruk ada yang, melempar segala barang di sekitarnya. Haa cara inilah yang paling bahaya kerana boleh mencederakan kawan.

 Tapi nak tau tak, banyak cara yang saya sebut di atas, satu pun yang saya tak pernah amalkan. Saya ada cara lain nak hilangkan rasa stress. Dalam entri sebelum ini, saya ada janji kepada saudara untuk ceritakan satu tempat di Universiti Malaya yang saya rasa cukup bagus untuk hilangkan stress dan ini yang saya amalkan setiap hari. Maklumlah kerja saya menimbun, terlalu banyak 5 kerja serentak saya buat. Hidup sebagai student master, Research Asisstant, Asisstant Fellow kolej kediaman, hometutor dan juga businessman...hehe. Confirm-confirmlah akan stress, ni pun nak cari kerja lagi apa yang boleh dilakukan asalkan masyukkkk, tapi saya rileks...masih boleh dikawal. Begini caranya.....

Mulakan setiap perkara di awal pagi

Anda tahu tak, kita stress disebabkan terlalu banyak masalah dan komitmen yang kita terpaksa handle, tambah pula apabila kerja itu melibatkan dateline yang mesti kita capai on time. Jadi untuk itu, anda kena panjangkan masa kerja anda. Ramai orang silap, nak siapkan kerja punya pasal sehingga burning in the midnight oil (bekerja sampai lewat malam). Jika anda termasuk dalam kategori ini, nasihat saya supaya bertaubat segera..kerana anda dah ubah biological clock anda yang sepatutnya badan perlu rehat dan tidur paling lewat pukul 12 atau 1 tapi anda sampai pukul 5 semata-mata nak siapkan kerja.

Mulai hari ini, tukar habit, tukar rutin kepada bangun di awal pagi. Tidurlah seawal mungkin. Saya jika esok nak kena hantar kerja, tapi kerja masih belum siap jangan haraplah saya nak stay up sehingga lewat malam. Paling lama pun pukul 1 lebih mesti dah lunyai tak boleh pergi dah. Pernah terjadi esok nak exam tapi saya tak study habis lagi. Apa yang saya buat? Pukul 10 saya dah masuk tidur kemudian saya bangun dalam pukul 3 untuk study sehingga subuh. Pagi tu exam, yang menakjubkan apa yang saya study semuanya masuk dan saya INGAT sebab benda baru saja saya baca dan yang penting saya ulangkaji dalam keadaan rileks dan otak fresh!

Anda nak tahu, Donald Trump antara hartawan yang terkaya di Amerika mulakan harinya seawal jam 5 pagi...betul ke? Betul...tengok tu, orang yang bukan muslim pun bangun awal pagi dah buat kerja, kita yang muslim? Inilah hikmah yang disarankan oleh Islam supaya bertahajudlah kamu kerana banyak hikmah yang terkandung di sebaliknya.

Go to fullsize image
Donald J.Trump..one of my inspiration


Dah merepek banyak dah saya ni. Berbalik kepada rutin harian saya. Ni yang saya nak ceritakan ni. Setiap pagi lepas saja subuh di surau, saya akan menuruni jalan yang berbukit menuju ke tiang bendera di Kolej Kediaman Keempat. Di situ, saya akan duduk bersandarkan tiang bendera dan saya akan merenung pokok-pokok, bangunan dan bintang-bintang di langit. Subhanallah...sungguh menenangkan. Sunyi...sejuk....


Pemandangan dari tiang bendera menghadap blok lelaki



Cantik....tenang.....jam 6.15am, bilik-bilik masih gelap


Menghadap Kolej 7


Menghadap gelanggang


Berlatarbelakang Kolej 3


Setelah lepak-lepak di tiang bendera tu lebih kurang 15 minit, aku akan balik ke bilik. Dalam pukul 6.45am baru keluar untuk berjogging. Destinasi pertama adalah Fakulti Sains Komputer. Ada satu kawasan bersebelahan dengan kafe. Bagi aku sangat menenangkan...mungkin roh ekologi dah meresap dalam diri...hehe



Menghadap hutan



Inilah pokok-pokok jati projek Dr. Salihin...agaknya la



Selesai destinasi pertama, aku terus pergi ke destinasi kedua yang dapat melupakan seketika masalah kerja. Tempatnya adalah Akademi Pengajian Melayu



Susur jalan menuju ke APM



Inilah aku....gambar snap sendiri...huhu


Ini adalah tempat di mana aku buat stretching badan. Di sinilah kalau nak buat tekan tubi pumping pun ok ;)


Bila diri kita berada di tempat tinggi, kita akan rasakan dunia ini kita dah kuasai seketika. Confidence level kita akan meningkat.


Pokok-pokok yang menaikkan lagi semangat





Pemandangan yang menghadap Kolej 3




Selepas itu, aku akan menuju ke Destinasi yang ketiga. Tempat ini tak silap aku dipanggil balai cerap kerana setiap tahun orang Fizik Syarie yang diketuai oleh Prof. Sahar akan melihat plenet Zuhal muncul. (plenet apa tak sure tapi maybe Zuhal)


Balai Cerap







Ruang yang menghadap Fakulti Sains, di situlah aku belajar suatu ketika dahulu. Kini, Fak Sains musuh aku!



Setinggi Menara Telekom, begitulah tingginya semangat yang anda kena bina!



Kemudian, destinasi terakhir adalah tempat di mana aku akan jadi gila seketika. Tempat nilah kadang-kadang aku menjerit, menyanyi, melompat macam beruk...huhu asal boleh hilangkan tension, aku akan buat tapi pastikan tiada orang! Nanti orang akan kata ko ni gilerr....sebab tu la kena keluar awal-awal pagi.


Tembok batu yang selalu aku bertenggek merenung masa depan...huhu






Tempat yang selalu direnung untuk datangkan ilham...bagaimana nak tambahkan income!! hehehe


Dataran nilah yang aku akan bertukar jadi beruk, melompat ke sana ke sini....haish!



Cantik beb!



Berakhir di sini..



Selamat tinggal APM...esok aku datang lagi!


Inilah rutin harianku. Actually, this is one of the destination to release stress. Ada banyak lagi. Kadang-kadang aku selalu pergi berjogging di sekitar Taman Tasik Perdana, kemudian lepak di sana sorang-sorang sambil baca buku menghadap tasik...fuhhh nyaman!

Kadang-kadang pula tengah malam dalam pukul 12 atau 1 pagi aku akan pergi ke Tasik Perdana dan bermain buaian, papan gelongsor, jongkang jongkit dll. Hanya waktu malam saja yang boleh main, kalau siang nak kena berebut dengan budak-budak bawah umur! Aku tak pergi keseorangan, giler apa buatnya pengawal keselamatan tangkap...terkantoilah - 'Remaja purba bermain buaian kanak-kanak di tengah malam'...selalunya aku akan pergi dengan junior-junior aku ni selepas balik dari makan malam.

Begitulah...ingat nak hilangkan stress salah satu cara macam ni lah. Sebaiknya pergi seorang diri berjogging..sebab kadangkala diri kita memang perlu bersendirian, nak menangis ke nak ketawa ke who knows? Banyakkan bercakap dengan diri sendiri di samping telinga mendengar kerana perbuatan itu akan menyedarkan dan membangunkan minda separa sedar kita untuk menghasilkan idea yang berguna seterusnya bertindak dengan bijak!

Bye.......=)



Sunday, June 5, 2011

NASIHAT IFAN KHAIRI BERKENAAN STRESS!

Pernah tak anda merasa stress atau tension? Punca utama stress datangnya daripada kita "risau" sesuatu. Bila kita selalu risau, itu yang menyebabkan stress. Dan stress pula banyak mengakibatkan penyakit :(
Ada research mengenai "risau" mengatakan:
  • 40% orang risau pada sesuatu, tetapi sesuatu yang dirisaukan itu tidak terjadi pun
  • 30% orang risau pada perkara-perkara yang sudah lepas dan tidak boleh diubahkan pun
  • 12% orang risau tentang kesihatan
  • 10% orang risau tentang perkara-perkara yang amat kecil
  • 4% pula risau tentang perkara yang akan datang dan tidak boleh kita ubah pun
  • Manakala 4% lagi adalah risau yang boleh kita lakukan sesuatu!

Go to fullsize image


Jadi, next time anda risau dan terasa stress, lihat kembali statistik ini. Risau anda dalam % yang mana? Mudah-mudahan ianya akan mengurangkan stress anda!
Bila kita gembira dan senang hati selalu, lebih mudah untuk kita mencapai apa sahaja cita-cita kita. 

Penulis ketika di Vietnam

Penulis bersama Jutawan Internet, Irfan Khairi


p/s : kepada pelajar UM khasnya, di UM ni ada satu tempat yang memang dapat menghilangkan stress. Bila anda berada di tempat tersebut tahap keyakinan (confidence level) anda akan meningkat secara mendadak mungkin kerana faktor geografinya yang unik. Dan anda akan dapat rasakan yang Dunia Ini Milik Anda! Tak percaya? Nantikan entrinya esok. Saya akan nyatakan di manakah tempat itu dalam ruangan blog saya esok beserta gambar. 


Rahsia ~ Sebenarnya, itu adalah tempat di mana saya buangkan segala penat bekerja dan stress.

Senyum selalu & selamat bercuti :)

KENALI JIN DI SEKITAR ANDA

Salam...

Sekadar perkongsian yang ringan untuk pengetahuan umum pembaca sekalian.

Tahukah saudara di dunia ini Tuhan jadikan 2 makhluk yang cukup istimewa yang diberi akal untuk memilih. Makhluk inilah yang dijadikan Tuhan untuk menyembahnya. Apakah makhluk tersebut? Tidak lain tidak bukan hanyalah Jin dan Manusia. Saya tak bercadang untuk berdiskusi perihal manusia sebab kita pun manusia juga. Tapi kali ini dengan pengetahuan yang sedikit lagi dhaif saya ingin berkongsi serba sedikit perihal jin yan dijadikan oleh Allah.

Go to fullsize image

Jin ini makhluk yang menjalani kehidupan sama seperti manusia, malah mereka lebih maju berbanding kita dan teknologi ciptaan mereka jauh lebih baik berbanding kita. Saudara pernah dengar U.F.O? Mesti pernahkan? Ada yang menganggap U.F.O ini propaganda barat. Tapi saya percaya ini adalah teknologi jin kerana alam mereka jauh lebih hebat dari kita. Kita saja yang rasa diri kita sudah cukup hebat.

Mereka terbahagi kepada 2 iaitu jin baik dan jin jahat. Jin baik ini yang kita selalu sebut sebagai bunian. Di kalangan mereka juga ada ulamak, ada pemimpin tidak ubah seperti kita. Mereka juga beranak, makan, minum, bermain sama seperti kita. Akan tetapi sebaik-baik mereka kita tidak tahu bagaimana rupanya kerana ada yang berpendapat sebaik-baik jin, sejahat-jahat manusia. Wallahualam itu saya tidak tahu dan tidak berminat untuk tahu.

Kategori yang kedua pula adalah jin jahat. Jin jahat ni yang kita panggil syaitan yang diketuai oleh Azazil atau Iblis laknatullah. Dia ni masih hidup sampai sekarang sehingga hari kiamat kerana Allah menunaikan permintaannya  untuk menyesatkan anak Adam di muka bumi. Dahulunya Azazil (nama sebelum menjadi iblis) merupakan ketua segala malaikat dan dijadikannya rupa yang sangat menarik lagi bergemerlapan. Akan kerana dek kesombongan dan keangkuhan tidak mahu sujud kepada Adam yang dijadikan daripada tanah, maka Allah tukarkan wajahnya menjadi sangat buruk lalu dicampakkannya ke muka bumi.

Go to fullsize image

Selain Iblis (Azazil) ada lagi anak cucunya yang memainkan peranan yang sama iaitu menyesatkan manusia. Ada di kalangan mereka yang berumur seribu tahun dan sebagainya. Ingin saya sebutkan beberapa jenis jin jahat yang mengganggu hidup kita seharian in case kalau jumpa kita dapat kenal..."Oo ni lah jin yang Junaidi sebut hari tu..huhu".

1. Ifrit - paling jahat

2. At-Tabi' @ Qarin - jin yang selalu mendampingi manusia. Qarin ni kadang-kadang mudah untuk dijumpai malah saya pun pernah berjumpa tapi kita tidak sedar yang dia adalah jin kerana dia sering menjelma sebagai kawan kita dan hanya diam tidak berkata.

3. Al-Hatif - jin ni hanya suara saja yang kedengaran tapi kita tak nampak. Dia sering mengganggu kita dengan suaranya yang menyeramkan...

4. Al-'Amir - ini jin yang mendiami gunung. Selalu kita dengar ada orang sesat ketika mendaki gunung dan ketika meredah hutan. Ini semua angkar si laknat ni lah. Dialah yang menghijab pandangan kita agar kita berpisah daripada kawan dan tidak jumpa jalan keluar. Kalau jadi kes macam ni, anda disarankan supaya azan kerana syaitan ni akan lari bertempeliaran apabila kedengaran azan.

5. Ass-Syaq - menjelma separuh manusia.

6. Al-Wilha - jin ni selalu mengganggu manusia ketika mengambil wudhuk. Sebab tu la ada orang ambil wudhuk 99 kali masih tak terangkat lagi. Ni semua pasal jin ni punya kerja, didatangkannya was-was.

7. Khanzab - ni jenis jin yang mengganggu kita ketika solat. Selalu kita was-was berapa rakaat dah kita buat, dah baca qunut ke belum. Saya pun tak lari daripada diganggu jin ini. Tapi small matter, tak perlu dilayan, solat je...

p/s ada juga jin yang akan bertenggek di atas pintu setiap bilik atau rumah. Saya tak tahu apa nama tapi dia ni suka kalau manusia masuk ke sesuatu tempat tanpa memberi salam. Dia beranggapan bahawa kawasan/tempat itu miliknya. Anda akan sentiasa rasa seram dan tidak tenteram dan inilah salah satu penyebab histeria.

Sekian sahaja perkongsian yang tidak seberapa pada kali ini. Sebenarnya ada banyak lagi tapi ini saja yang tahu. Selamat bertemu dengan mereka! =)





ELKEN SPIRULINA



Pemakanan bertahap keasidan tinggi memerlukan Spirulina yang bertahap kealkalian tinggi

Harga :
  1. 250 Tablet = RM86.10
  2. 500 Tablet = RM152.50
  3. 1200 Tablet = RM345
  4. 3000 Tablet = RM699
Sila Klik ELKEN SPIRULINA

Rakan Perniagaan diperlukan, sila hubungi blogger 013-666 0473

LAGI FAKTA TENTANG SPIRULINA

Tahukah anda :

  1. Selepas gempa bumi di Jepun, ancaman radioaktif ialah topik yang diberi perhatian di seluruh dunia.
  2. Di Rusia, Spirulina telah dipatenkan sebagai ubat untuk mencegah radiasi 16 tahun yang lalu. Buku-buku berikut telah mencatat beberapa keberkesanan Spirulina dalam perlindungan terhadap radiasi.

Doktor melaporkan manfaat kesihatan spirulina untuk kanak-kanak yang diancam oleh radiasi Chernobyl. Spirulina mengurangkan kadar-kadar radioaktif dalam urin sebanyak 50% hanya dalam 20 hari
(Sumber : Spirulina Makanan Bumi, m/s 78)


Ahli Sains menggunakan Spirulina untuk meredakan penyakit radiasi dan patenkan penggunaannya sebagai makanan perubatan. Fikosianin mengurangkan alergi akibat keracunan radiasi.
(Sumber : Micro Food, Macro Blessing, m/s 47)


Bekas Jabatan Kesihatan Soviet menyarankan bahawa pesakit-pesakit yang menjalani terapi radiasi, pekerja dalam bidang berkaitan radiasi, orang yang tinggal di daerah radiasi, orang yang menggunakan komputer dalam masa yang panjang perlu mengambil spirulina untuk mencegah ancaman radiasi.
(Sumber : Spirulina : m/s 193)


ELKEN SPIRULINA dikultur dalam kolam penyemaian yang tulen dan bersih
  • 100% alkali
  • Makanan sihat yang semulajadi dan mengandungi 60 jenis nutrien
  • Pensijilan organik
  • Pengasan terkemuka Anugerah Tempatan dan Antarabangsa
          - National Excellent Quality Product Golden Prize by Consumer Association
          - Gold Award by Health Supplement Food Authorization (Taiwan)
          - Golden Medal Award by Taiwan Associations & Government Bodies
          - National Biotechnology & Medical Care Quality Award by Institute for Biotechnology and  
             Medicine Industry


                     ELKEN SPIRULINA mempunyai kandungan nutrien yang tinggi

  • Zat besi = 56 x Bayam - membantu untuk mencegah anemia
  • Beta Karotena = 25 x Lobak Merah - membantu untuk menyekat pertumbuhan sel abnormal
  • Klorofil a = 30 x Rumput gandum - membantu untuk mencegah anemia, meneutralkan toksin dalam darah
  • Protein Tumbuhan = 5 x Susu Lembu - membantu dalam pembentukan tulang, kulit dan otot
  • Vitamin B12 = 2.5 x Hati Lembu - membantu mencegah anemia penisius, meningkatkan kesihatan hati
Sila KLIK ELKEN SPIRULINA



         

Saturday, June 4, 2011

KHASIAT SPIRULINA

Salam buat pembaca yang dikasihi...

Pernahkah kita terfikir berkenaan kesihatan kita? Ketika kita makan, pernahkah kita menilai berapa banyak kalori yang kita ambil setiap hidangan? Pernahkah kita berfikir kesan atau impak terhadap pemakanan yang kita ambil itu?

Tidak dinafikan, saya juga kadang-kadang makan ikut selera selagi boleh makan dengan berandaian usia muda sebegini tidak ada apa yang perlu dibimbangkan. Sebenarnya tanggapan ini salah sama sekali. Di usia sebeginilah harus kita jaga kesihatan kita betul-betul untuk kekal maintain di usia tua. 




Sepatutunya, kita kena merancang berapa tahun lagi untuk kita hidup? Kalau saya setakat umur 80 sudahlah kerana lagi lama hidup lagi banyak dosa yang perlu ditanggung. Sekarang ini berumur 24 tahun jadi masih ada 56 tahun lagi untuk hidup dan inilah yang memerlukan kepada perancangan yang menyeluruh. Sila klik DI SINI. Benar, mati itu di tangan Tuhan tapi lupakah kita Tuhan suruh kita merancang tetapi perancangan Tuhan itu adalah sebaik-baik perancangan.

Jadi, apa yang perlu anda fikirkan untuk kesihatan anda untuk bertahan dalam tempoh 50 tahun dari sekarang? Di sini saya akan ceritakan serba sedikit berkenaan tubuh badan kita. Dengar ye adik-adik.....hehe

Tubuh kita memerlukan lebih daripada 100 jenis nutrisi setiap hari untuk mencapai fungsinya secara optimum. Namun, disebabkan oleh diet tidak sihat yang mengandungi kalori berlebihan dan terlalu sedikit nutrisi atau pengambilan berlebihan makanan berasid, diet harian kita kekurangan nutrisi penting. Menurut Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO), faktor makan menyumbang kepada kira-kira 30% daripada seluruh kes kanser di negara-negara barat.

Sebahagian besar daripada kita mengambil multivitamin yang dijual di pasaran untuk mengisi kekurangan nutrisi dalam tubuh kita. Tapi adakah kita benar-benar mendapat manfaat daripada multivitamin yang kita ambil itu? Bukan semua multivitamin yang terdapat dalam farmasi adalah semulajadi, dan seringkali tidak dilabel untuk membezakan antara vitamin semulajadi dan sintetik.

Sebenarnya, multivitamin sintetik mungkin menyebabkan kesan sampingan seperti batu buah pinggang, keguguran rambut, penglihatan kabur, kerosakan hati, sakit kepala dan sebagainya.

Kecenderungan terhadap keadaan badan berasid

Menurut pakar, untuk mengekalkan kesihatan, kita patut mengamalkan pemakanan yang seimbang dengan pengambilan 80% makanan beralkali dan 20% makanan berasid. (Dr. Ragner Berg, Amerika)

Badan kita hanya boleh jadi sihat jika kita boleh mencapai keseimbangan dengan 80% kealkalian dan 20% keasidan (Dr. Lynn Tan, N.D)

Walaubagaimanapun, pemilihan makan beralkali adalah sangat terhad. Ianya dikategorikan :
  1. Sayur-sayuran
  2. Telur putih
  3. Buah-buahan
  4. Keju
  5. Alga


Cara lain untuk menambahkan semua nutrisi penting adalah melalui makanan unggul. Sering ditakrif sebagai sejenis makanan semulajadi yang paling unggul, Elken Spirulina mengandungi lebih daripada 12 jenis vitamin, lebih daripada 12 jenis mineral, 4 pigmen semulajadi dan 8 asid amino perlu.



Yang paling penting, Elken Spirulina adalah semulajadi dan 100% organik. Oleh sebab itu, ia tidak akan memudaratkan sekiranya dimakan dengan banyak atau diambil bersama-sama dengan ubat lain.

Elken Spirulina juga telah mendapat pengiktirafan dari Saintis luar negara seperti :

  1. Dr. Yasumasa Kodo - PhD dalam bidang Kimia Bio-Organik, Universiti Oxford, UK. Anak kepada "Pengasas Elken Spirulina", Prof. Keiun Kodo. Di samping menjadi Pengerusi kepada Spirulina Bio Lab. Co. Ltd. Osaka, Jepun.
  2. Mr. Calvin Hwu - Mempunyai pengalaman lebih 30 tahun dalam bidang pemeliharaan dan penghasilan Spirulina. Sebagai Pengerus Besar Nan Pao International Biotech Co. Ltd.

Saya juga mengambil Elken Spirulina setiap hari 30 biji...10 biji sekali makan. Memang ketara perbezaannya. Bayangkan, kesibukan kerja yang teramat, saya kena bangun seawal 5.30 pagi untuk mulakan rutin harian. Dari pukul 8-12pm adalah tempoh di mana saya akan siapkan kerja-kerja yang berkaitan dengan research master, siapkan kerja-kerja di pejabat Kolej dan waktu inilah akan adakan sebarang temujanji baik dengan supervisor mahupun dengan pelanggan.

Waktu rehat hanyalah sekitar pukul 1-2pm. Inilah masa untuk lunch dan solat. Rehat? Hoho...tiada istilah rehat dalam hidup saya. Kita rehat hanya di liang lahad. =) Selepas itu bermula jam 2-9pm itu adalah waktu di mana saya mengajar yang mengkehendaki saya travel dari satu tempat ke satu tempat SETIAP HARI! kecuali Sabtu dan Ahad kerana hari ini hanya ada 2 kelas sahaja. Memang sangat meletihkan. Kalau boleh diterjemahkan dalam jam kredit universiti, saya sekarang dah ambil lebih kurang 50 jam kredit,boleh grad 2 tahun setengah =)

Tapi, jarang saya keletihan. Walau makan kadangkala saya skip sebab tak sempat terpaksa rush here and there tapi dengan mengambil spirulina dapat cover balik banyak tenaga yang hilang. Hebat bukan?



Selamat menjaga kesihatan. Kesihatan merupakan satu anugerah yang tidak ternilai!

Sila Klik SPIRULINA & HEALTH




Friday, June 3, 2011

HANYA SEKADAR GURAUAN DAN HIBURAN RINGAN

Alkisah, seorang pemuda miskin bernama Jamil, berasal dari Benut, Pontian. Keluarganya hanyalah keluarga sederhana.Tidaklah disebut miskin. Ayahnya sehari-hari bekerja sebagai tukang jahit dikampungnya. 


Kerana kegigihannya, Jamil berjaya melanjutkan pelajaran hingga ke UTM walaupun dengan perbelanjaan seadanya. Semasa semester 3 di kampus, Jamil jatuh hati pada seorang gadis bernama Ayu Sofea, juga sama-sama kuliah di fakulti yang sama. 


Ayu adalah putri seorang tokoh korporat ternama di daerah Johor Bahru dan juga masih keturunan diraja. Walaupun secara ekonomi, mereka jauh berbeza, namun itu tidak menghalang keduanya untuk saling mencintai. Ayah Ayu yang mengetahui putrinya begitu mencintai pemuda dari keturunan biasa, tak mampu mencegah gelora cinta putrinya. Maka setelah keduanya lulus, pernikahan keduanyapun diselenggarakan dengan meriah. 


Pesta besar-besaran diadakan untuk mengiringi nikahan. Ayah Jamil yang tak punya banyak harta, hanya dapat memberikan bantuan sumbangan pakaian, langsir, sarung bantal, yang semuanya dibuat dan dijahit sendiri khas untuk pernikahan anaknya. Bahagiakah Ayu bersanding dengan Jamil? 


Ternyata kebahagiaan mereka tidak berlangsung lama. Tibalah saatnya malam pengantin tiba. Mereka berduapun memasuki peraduan dengan bahagia. Namun, ketika Jamil membuka pakaiannya dan tinggal hanya memakai seluar dalam, berteriaklah Ayu dengan kuat, sebelum akhirnya pengsan tak sedarkan diri. Jamil masih dalam kebingungan dan tidak tahu kenapa isterinya histeria dan pengsan. Dilihatnya seluar dalam yang dipakai. Aduh!!! Jamil lupa yang seluar dalam itu dijahit oleh ayahnya, dibuat dari kain bekas bungkus tepung gandum. Di tengah seluar dalam itu masih terpampang jelas tulisan,”BERAT BERSIH 25 KG” . Sudah tentu Ayu terus pengsan melihatnya. Ayu tidak dapat membayangkan seberapa besar isinya dengan berat sebegitu.



TUHAN, MAKBULKAN DOAKU..PERMUDAHKAN URUSANKU..KEPADAMU AKU MENGADU



Alhamdulillah...syukur pada yang Esa, ini merupakan matlamat aku yang ke-13 daripada 26 matlamat yang aku set untuk dicapai tahun ini, 2011.

Sudah lama aku idam-idamkan kereta Honda City buatan Jepun. Sesuai dengan umur aku dan status aku yang masih single, aku selalu berangan untuk memiliki kereta ini setelah diperkenalkan oleh En Syed Abdul Razak suatu ketika dahulu....kini hampir menjadi kenyataan.

Segalanya berlaku tanpa diduga..mungkin sudah suratan takdir, kau milikku.






Sempat aku test drive tadi sekitar seksyen 13, PJ...memang menakjubkan. Gayanya yang sporty menarik minat aku. Bukan untuk berbangga apatah lagi nak menunjuk, sebaliknya aku suka melakukan sesuatu untuk jangka masa panjang. Tak perlu tukar-tukar kereta. Selagi bujang, selagi mampu, redah je...at least kesusahan akan datang biar aku yang menanggung bukan anak isteriku nanti......

Banyak juga kereta yang menarik minatku...











Tetapi...ini juga yang menjadi pilihan hati.....





Jutaan terima kasih yang tidak terhingga buat Kak Maza dan Kak Longnya yang sanggup menemani aku dan mempermudah segala urusan. Seriously, aku memang tak tahu apa-apa berkenaan jual beli kereta ni...begitu jahil. Dengan adanya kedua-dua orang akak ini, dapatlah aku serba sedikit nasihat untuk memudahkan lagi segala urusan. Thanks alot...you both are my good advisors! 



Aku berharap, aku dapat memandu kereta idamanku ini untuk menyambut ketibaan hari pertama bulan Ramadhan di kampung halamanku....tunggu angah mak, abah!

Akhir kata, syukur sekali lagi tak terhingga kepada Ya Rabb atas segala nikmat yang dikurniakan. Banyak lagi impian yang perlu aku achieve untuk tahun 2011 ni....aku harap aku mampu untuk masa hadapan...

This means that, aku kena bekerja dengan lebih keras dan keras lagi..........

Wallahualam...