IKLAN NUFFNANG

Monday, January 24, 2011

PART TIME TUTOR

KINDERGARTEN/DAYCARE VACANCY PART TIME
(Bangsar Baru)
We are looking for permanent part time Teachers / Child care Assistants who can speak/write/communciate in at least two of the following languages - English, BM, Mandarin and Tamil.
The Rate will be RM6.00 per hour, minimum 8 hours per week and the commitment is at least one academic year.
Please contact 012-391 3077 for more details.


Counseling, Career & Disability Section
Universiti of Malaya

Friday, January 21, 2011

PESAN ABANG UNTUK ADIK




Lebih bijak diri seseorang, lebih banyak yang perlu dipelajari (Don Herald)

Lautan yang tenang tidak menghasilkan nelayan yang cemerlang (Peribahasa Afrika)

No man, no idea, no institution becomes great until great resistance has been encountered.

Ada 7 jenis ketakutan manusia
  1. Public speaking     41%
  2. Heights                 32%
  3. Insects & bugs      22%
  4. Financial               22%
  5. Deep water           22%
  6. Sickness                19%
  7. Death                    19%
Meaning that....orang lebih takut pada public speaking berbanding kematian....

Jadilah pengkritik terhebat kepada diri sendiri

Jadilah seperti setem, melekat pada tempat sehingga sampai ke destinasi : ini bermakna setiap apa yang kita buat kita rasa betul dan kita yakin akan berjaya, maka istiqamahlah sehingga kejayaan tercapai. 

Kalau seketul batu perlukan 101 ketukan, maka jangan berhenti pada ketukan yang ke-100 nescaya batu tidak akan pecah. Teruskan mengetuk sehingga capai matlamat.

Harus ingat...setiap tindakan kita, apa jua tindakan sama ada baik atau buruk PASTI ada keputusan. Where there is an effort, there will be a result ! sooner or later....

Cth : anda buat nota kecil di saat-saat akhir peperiksaan akan tiba, anda rasakan perbuatan anda sia-sia. Buang pemikiran negatif itu. Setiap usaha pasti ada keputusan. Mungkin dengan membuat nota tersebut, andai dalam dewan peperiksaan otak anda 'jem' seketika, kemudian ditakdirkan anda ingat point2 dalam nota yang anda buat, kan boleh membantu ?? Inilah yang terjadi pada saya dulu...=)

Anda selalu main game (pes), selalu sangat sampaikan solat jemaah tak pergi, study pun tak malah dalam sehari kadang2 tak pernah sentuh buku, ingatlah setiap tindakan pasti ada keputusan..sooner or later. Kadang2 manusia ni leka...dia rasa masa ni terlalu panjang, cuba anda cari jam digital yang mana saat dia berjalan dan berkurangan...59, 58, 57, 56, 55 dll....anda pasti akan kelam kabut dan cemas kerana itulah nyawa anda yang semakin hari semakin berkurangan sedangkan ilmu, amal masih di takuk yang lama...

Sebab itulah Sabda Nabi tercinta, orang yang paling bijak di kalangan kamu adalah orang yang sentiasa mengingati mati...

Mengingati mati bukan bermaksud anda kena sentiasa sedih maklumlah dah nak mati, kena beribadah saja....no....no....no...

Mengingati mati bermaksud, anda bekerja seolah-olah anda akan hidup selama-lamanya, anda beramal ibadah, menuntut ilmu seolah-olah esok sudah tiada lagi....nah gitu !!

So apa tunggu lagi ??? Jangan buang masa. Terutamanya anak muda...ingatlah pesan Abang yang bakal berumur 24 tahun ni =) huh !

Hayatilah LAGU yang membangkitkan motivasi saya untuk terus berjaya =)

Sekian salam sayang.....

Wednesday, January 19, 2011

Tawaran Tuisyen

1) Std5 student.
Subjects: BM, Maths.
Area: Keramat AU3, KL.
Frequency: Two classes per week.
Duration: 1.5 hours per class.
Tuition Days: Tuesday & Thursday.
Tuition Time: Evening/night.
Tuition Fees: RM30 per hour (about RM360/month).
Comments: Prefer male tutor.

Date: Wednesday, January 19, 2011.
Status: Job is Open - please apply.


Call Alex at 016-2838737 or 03-91331521 anytime between 9am to 5pm. (Monday - Friday)


2) Group tuition (Two Std6 students).
Subjects: Maths, BM.
Area: Taman Zaba,(Taman Tun Dr Ismail) KL.
Frequency: One class per week.
Duration: 2 hours per class.
Tuition Day: Negotiable.
Tuition Time: Negotiable.
Tuition Fees: RM50 per hour (about RM400/month).
Comments: 
This agent will charge a commission from the first month's salary.

Date: Wednesday, January 19, 2011.
Status: Job is Open - please apply.

Please call the Tuition Agent, Mr Loh at 012-2886195.


KONVENSYEN DARI 0 SAMPAI JUTAWAN HARI TERAKHIR

Sekadar berkongsi pengalaman....Konvensyen Dari 0 Sampai Jutawan telah tamat pada 16 Jan 2011. Sangat menarik pengisiannya. Antara elemen yang dapat diambil adalah...Kebahagiaan, Ketenangan, Kegigihan, Kecekalan, Berani serta Yakin pada diri sendiri membuatkan seseorang itu MESTI berjaya sekiranya kesemua elemen ini diamalkan.

Berikut ingin dikongsikan bersama gambar-gambar yang diambil semasa konvensyen berlangsung.



Ketika sesi fotografi










Norman KRU, Jutawan & Pengasas KRU studio (tak sempat nak ambil gambar dgn beliau)


Bersama Irfan Khairi, Jutawan Internet merangkap Sifu aku


Bersama Billi Lim, Jutawan Berani Gagal merangkap bekas pelajar KK4 tahun 80an.
Sempat meminta no.tel dan bisnes kad beliau...hehe


Nafsuku membuak-buak bila nampak buku, tapi satu pun aku tak beli sebab rata-ratanya buku
di situ semuanya aku dah miliki...hehe


I love books!!!



Sijil Penyertaan (bolehla nak apply utk sekolah asrama penuh nanti..huhu)


video



video

Sekian salam sayang...=)

Sunday, January 16, 2011

TIP KEJAYAAN OLEH DATO' DR AZMAN CHING

Go to fullsize image



~ Belajar sesuatu yang tak biasa kita guna, kita pakai barulah resultnya luar biasa.

~ Orang miskin boleh jadi kaya kerana belajar, orang kaya semakin kaya kerana belajar.

OTAK ~ tak ramai guna
MATA ~ tak ramai yang berpandangan jauh
TANGAN ~ tak ramai yang merebut peluang yang ada di depan mata

~ Hanya 1 rahsia untuk maju ke hadapan = MULAKAN LANGKAH

Saya DENGAR, saya lupa
Saya LIHAT, saya ingat
Saya LAKUKAN, barulah saya faham
(Confucius)


3 Asas Rahsia Kejayaan (sangat penting)
1. Tugas adalah ketua
2. Ikut arahan dan segalanya akan berjalan dengan lancar
3. Janji mesti ikhlas

Tahukah anda, hanya 5% sahaja orang yang berjaya!!!!!
Kenapa????

70% ~ yang ingin berjaya
10% ~ yang mengharapkan kejayaan
8% ~ yang berhasrat untuk berjaya
7% ~ yang berkomitmen untuk berjaya
5% ~ yang BERTEKAD untuk berjaya (dan inilah yang akan berjaya)


" Dari sesuatu KEINGINAN menjadi sesuatu HARAPAN dan berHASRAT sampai berapi-api dan seterusnya berKOMITMEN tegas, menjadi sesuatu keyakinan yang penuh, akhirnya merancang dengan terperinci dan berJUANG sampai berhasil"


Wasiat Saidina Ali :

1. Dosa yang paling besar adalah TAKUT
2. Gerak badan yang paling besar adalah KERJA
3. Bahaya yang paling besar adalaha PUTUS ASA
4. Berani yang paling besar adalah SABAR
5. Guru yang paling besar adalah PENGALAMAN
6. Laba yang paling besar adalah ANAK SOLEH
7. Hadiah yang paling besar adalah KESEMPATAN
8. Modal yang paling besar adalah KEPERCAYAAN DIRI

5 Kepercayaan Penentu Kejayaan Anda (jerit sekuat-kuat hati sampai terjaga minda separuh sedar)

1. Kejayaan itu datang dari SIKAP YANG BAIK
2. Aku insan luar biasa aku pasti berjaya!!!!
3. Aku adalah apa yang aku FIKIRKAN
4. Bukit kalau tak berubah, aku UBAH DIRIKU
5. Nasib berada di tangan kita, bukan orang lain

Kecemerlangan Bukan Kerana Tindakan tetapi TABIAT

Nak berjaya kena ada PENGGANDAAN

Manusia mempunyai 2 mata :

1 mata pandang kebaikan orang
1 mata pandang keburukan diri sendiri...
baru boleh berjaya =)

Go to fullsize image

Kawal 5 Bahagian :

1. Emosi
2. Kesihatan
3. Perhubungan sesama manusia
4. Kewangan
5. Masa

Cara pintas untuk berjaya :

1. Bekerja dengan orang yang berjaya
2. Minta bantuan dengan orang yang telah berjaya

Kesimpulan : Kejayaan memerlukan Kesabaran, Ketabahan, Kegigihan

BARULAH  ANDA BERJAYA!!!!!!




KONVENSYEN DARI 0 SAMPAI JUTAWAN

Salam sejahtera buat pembaca yang budiman...pada malam ni tepat jam 11.41pm saya ingin berkongsikan pengalaman menghadiri Konvensyen Dari 0 Sampai Jutawan yang diadakan pada 15 & 16 Januari 2011 (Sabtu & Ahad) di PWTC.

Konvensyen ini dikendalikan oleh Peoplelogy Community Sdn Bhd di mana 7 Jutawan Malaysia berkumpul berkongsikan pengalaman dan tip-tip yang berguna kepada semua usahawan yang hadir. Antara jutawannya adalah Datuk Dr. Azman Ching (Mentor Jutawan), Chef Ismail (Pakar Industri Makanan), Datuk Dr. Maznah Hamid (Pakar Industri Keselamatan), Norman KRU (Pakar Industri Hiburan), Irfan Khari (Pakar Internet), Abang Abu (Pakar Kewangan dan Billi Lim (Pakar Jualan). Rasa begitu teruja bila melihat secara live kesemua jutawan yang hadir.

Selesai sudah hari pertama konvensyen di mana pada sesi pertama Datuk Dr. Azman Ching memberikan talk motivasi bagaimana nak bina keyakinan diri dalam perniagaan. Memang cukup teruja dan bersemangat. Beliau menceritakan bagaimana beliau bermula dan menunjukkan video-video individu-individu yang berjaya yang rata-ratanya bermula dengan kesusahan. Sewaktu beliau menayangkan video insan kurang upaya yang begitu gigih menjalani hidup seharian malah tiada rungutan dan keluhan langsung membuatkan peserta yang hadir ada yan menangis..(sebenarnya aku pun mengalir gak air mata tapi tak tunjuk la...huhu).

Selesai saja sesi pertama, sesi kedua disambung dengan motivasi yang diberikan oleh Chef Li, Pakar Masakan yang tidak asing lagi kemudian disambung dengan Datuk Dr. Maznah Pengasas Securiforce yang diberi gelaran Iron Lady. Talk yang diberikan oleh beliau membuatkan peserta tak henti ketawa..memang lucu betul. Maklumlah gaya orang Kedah bagi motivasi...gaya selamber...mulut lepas. Memang bersifat motherhood, penuh dengan kasih sayang.

Di akhir sesi, agak lewat gak la lebih kurang pukul 7 baru habis, kami melakukan sesi networking dengan bertukar-tukar kad bisnes. Banyak betul networking yang aku dapat pada hari ini...tu baru hari ni belum lagi esok...

Antaranya, aku dapat kenalan yang mengasas spa di Bangi (aku bercadang nak join venture bisnes dengan dia since bisnes kami agak sama melibatkan kesihatan), ada pula yang dah memang bergelar jutawan, ada yang pengusaha kek lapis, roll cake, ada yang jadi consultant gold investment dan banyak lagi yang mana aku boleh simpulkan bahawa kesemua mereka hebat-hebat belaka dan boleh membantu aku di masa hadapan nanti. Kata madah pujangga, nak kaya dan berjaya duduklah dengan orang yang kaya dan berjaya, kita akan dapat auranya begitu juga nak jadi pandai duduklah dengan orang yang pandai-pandai, nak jadi alim bergaullah dengan orang alim-alim.

Esok awal pagi, aku kena bertolak dari sini pukul 7 lebih bagi memastikan aku sampai awal. Boleh borak-borak sambil berkongsi perniagaan...fuh teruja betul. Esok sesi Norman KRU, Irfan Khairi, Billi Lim, Abang Abu dan penutup disampaikan sekali lagi oleh Dr. Azman Ching. Yes!!!!

Nanti aku akan selitkan antara kata-kata perangsang yang aku sempat catat ketika Dr. Azman menyampaikan ceramahnya.











Hanya ini sahaja gambar yang dapat diambil kerana kamera dilarang sama sekali dibawa masuk. Esok abru nak try ambil gambar dengan Kesemua Jutawan yang hadir....kalau dapat.

Wslm

Friday, January 7, 2011

RAHSIA MENAMBAH KETINGGIAN

Tahukah anda? 



Bagi kebanyakan individu, tahap ketinggian yang dicapai oleh mereka adalah kurang 2 inci-4 inci (5cm-10cm) di bawah paras potensi sebenar ketinggian yang telah ditetapkan oleh genetik mereka. 

Sbg contoh: Potensi sebenar ketinggian adalah 180 cm, tetapi ketinggian yang diperolehi hanyalah 170cm- 175cm sahaja.

Mungkin anda sering tertanya-tanya: "Bapa saya tinggi X meter dan ibu saya tinggi Y meter, berapakah tinggi badan maksimum yang dapat saya miliki?"

Jangan hiraukan berapa tinggikah kedua ibu bapa anda, sebenarnya anda masih dapat bertambah tinggi jika memang datuk atau moyang anda mempunyai tubuh badan yang tinggi. Hal inilah yang menjelaskan kenapa ada anak yang tubuhnya lebih tinggi berbanding ibu bapanya. 

Jelaslah bahawa dalam hal ini ada faktor nasib juga. Anak yang tinggi tersebut bernasib baik menerima warisan genetik yang dari generasi di atas ibu bapa mereka sedangkan ibu bapa mereka sendiri tidak mendapat genetik tersebut. Jadi janganlah anda begitu pesimis dengan mengatakan bahawa anda pasti rendah kerana ibu bapa anda bertubuh rendah juga. Sebaiknya mungkin anda harus mengkaji salasilah 2-3 generasi diatas ibu bapa anda apakah ada yang bertubuh badan yang tinggi atau tidak? 

Jika ada, maka anda masih mempunyai kesempatan untuk menambah ketinggian!

Kini telah ditemui rumusan matematik setelah penelitian oleh para bijak pandai mengenai masalah ketinggian badan manusia di pelbagai negara dengan menyelidik hubungan antara ketinggian badan seseorang dengan ketinggian badan ibu bapa serta keturunan di atasnya.

Untuk mengira potensi tinggi badan anda, rumusan berikut boleh digunakan :

P = Potensi Ketinggian Badan Maksimum.
A = Ayah.
I = Ibu.
AA = Datuk anda sebelah Ayah.
IA = Nenek anda sebelah Ayah.
AI = Datuk anda sebelah Ibu.
II = Nenek anda sebelah Ibu.

Jika anda lelaki maka rumusan dalam cm :
P = (A + I + AA + IA + AI + II) / 6 x 1.08 + 14 cm.

Jika anda wanita maka rumusnya dalam cm :
P = (A + I + AA + IA + AI + II) / 6 x 0.92 + 11.4 cm.

Hasil yang diperolehi merupakan potensi tinggi badan maksimum yang dapat diraih. Namun begitu, secara puratanya 9 daripada 10 baik lelaki mahupun wanita hanya mampu memiliki tinggi badan yang jauh lebih rendah (5-15cm) dibandingkan potensi maksimum yang mungkin mereka miliki berdasarkan rumusan di atas.

---------------------------------------------------------------------
"Rahsia Menambah Ketinggian Telah TERBONGKAR!! Kini Sesiapa pun Boleh
Menjadi LEBIH Tinggi. Jaminan 100% Wang
Dikembalikan Tanpa Banyak Soal"



Anda mencari cara yang selamat, berkesan, murah & semulajadi untuk menambah ketinggian?
Jemu kerana bertubuh rendah?
Hampa dan kurang keyakinan diri dalam segala yang anda lakukan sebab anda rendah?
Anda mencari cara terbukti untuk menambah ketinggian?
Jelak menghabiskan wang dengan cara-cara menambah ketinggian yang palsu, serta teknik dan barangan yang tidak berkesan?


Thursday, January 6, 2011

JOM MANTOP



Alahai...hujan turun tak reda-reda. Kerja di luar sana masih banyak nak kena siapkan dengan kadar segera. Memang tak boleh ke mana. Jadi, aku stay je la kat bilik sambil habiskan baca buku yang aku beli di MPH 2 minggu lepas. Buku uni bertajuk Jom Mantop karangan Dr. Hm Tuah Iskandar al-Haj, seorang pakar motivasi yang tidak asing lagi.

Apa yang menarik yang ingin dikongsikan bersama dalam buku ini ialah bahasa santai yang digunakan yang membuatkan kita selesa dan terus membaca dengan khusyk seolah-olah Dr. Hm Tuah bercakap dengan kita.

Tajuk-tajuk dan hasil kupasan yang menarik dapat membangkitkan lagi semangat motivasi di samping pengalaman yang luas dalam pengembaraan dan penjelajahan di seluruh dunia oleh Dr. Hm Tuah dapat membuka minda setiap pembaca.

Antara tajuk yang menarik dalam buku ini ialah Tragedi di Jerman, Tupai di Amerika, Kisah 5 Sahabat, Don't Be So Gatal, Cerita Aneh di Cambridge, Wanita Kimia Melayu Pertama dan banyak lagi yang mana kesemua cerita ini dapat membuatkan kita berfikir tentang kehidupan.

Dalam buku ini juga terkandung cerita-cerita orang Melayu yang telah berjaya setanding malah melebihi orang barat yang mana kita sendiri pun tak pernah kenal mereka itu. Dengan membaca buku ini, kita dapat ukur diri kita berada di tahap yang mana dan jadikan parameter untuk kita berubah dengan lebih maju ke hadapan. Jangan ketinggalan membaca buku ini!

Dapatkan segera.. Sewa Rm3 seminggu (7 hari)

UNIEDU-BOOK FAIR 2011

5-7 JANUARY 2011

10AM - 10PM
DEWAN TUNKU CANSELOR (DTC)

BOOK FAIR
WONDERLAND
PC CARNIVAL
CAREER CORNER
EDUCATION CORNER

---------------------------------------------------------------------------------------------

Alhamdulillah..semalam berkesempatan berkunjung ke UNIEDU-BOOK FAIR 2011.

Mula-mula datang tu, hajat hati just nak ronda-ronda je memandangkan datang pun tak berteman. Dalam poket waktu tu hanya ada RM20++ je. Bila masuk je ke dalam DTC, the things that caught my eye were BOOKS!!! yeah BUKU!!!! Memang rasa teruja bila nampak buku-buku yang tersusun kemas. Almaklumlah,  hobi suka membaca. 

Di kaunter pertama, tercatat harga RM1 - RM3 pada rak buku. Then I flipped through the books...amazing!!!! Majority the books were international books which normally the prices were supposed to be much much expensive...~RM100 but we can get within RM1 - RM3. Tanpa membuang masa, aku terus keluar dari dewan tersebut menuju ke ATM CIMB yang berdekatan. Kalau duit RM20 je susah la...

Rushing to the hall, I moved from counter to counter to survey books that I wanted to buy. Normally, motivational and some sort of business books are gonna be my choice!! I looked to the author of the books. Donald Trump and Robert T.Kiyosaki attracted me. What the cheap price!!! The price that almost RM100 but now only RM20!! I just grabbed the books and put them into a pile. To make it secured, I put them at the cashier counter for a while because I wanted to find some more books to make my life complete...hehe.

Ada satu kaunter di mana terdapat ramai orang berkerumun so aku bergegas la ke sana. Rupa-rupanya kaunter yang jual novel-novel. Novel remaja, novel cinta yang mana semua novel membuatkan tekak aku loya nak baca tajuknya...huh. Mungkin aku orang Sains yang terdidik cara Sains, I have no interest at all to read such kind of books where lead people to alam fantasi....berkhayal!! Aku suka baca buku yang terkandung banyak fakta, straight forward...no imagination, no feeling etc. So aku tak sentuh langsung buku-buku novel...huhu maaf ek. Tapi di situ ada jugak la aku belek beberapa buku motivasi by local author dan buku agama dan aku terus capainya.

Dan aku dapat rasakan tahap pembacaan rakyat Malaysia masih rendah kalau dibanding dengan masyarakat barat yang mana rakyat Malaysia masih tak berani nak baca buku-buku yang 'berat' kandungannya. Rata-rata di sini menjadikan buku-buku yang agak santai seperti novel dan sebagainya sebagai pilihan. Ingat...membaca untuk tambahkan ilmu bukan sekadar melatih diri berimaginasi, berfantasi yang tiada kesudahannya. Berani baca buku yang ilmiah yang apabila membacanya kita dapat satu ilmu yang boleh diaplikasikan terus dalam kehidupan. Namun, ini hanya sekadar pandangan peribadi....

Wandering almost one hour, then I decided to make payment at the counter. Totally, these were the books that I managed to buy :


  • How To Prosper In Hard Times by  Napoleon Hill et al 
  • Rich Brother Rich Sister by Robert Kiyosaki & Emi Kiyosaki
  • Why We Want You To Be Rich by Donal Trump & Robert Kiyosaki
  • Think Big And Kick Ass by Donal Trump
  • Rahsia Pengurusan Warren Buffett by Mary Buffet et al
  • Bongkar Misteri Tarikh Lahir Anda by Rozzani Din
  • Get Into Gold by Azizi Ali
  • Bahagi Biar Adil, Mempelajari Konsep Ilmu Faraid by Md Ghazali Ibrahim
Ada 8 buah buku kesemuanya yang berjaya aku beli. Sebenarnya nak beli lagi, memang nafsu pada buku membuak-buak tapi apakan daya, duit di tangan tinggal beberapa keping saja not merah. Takkan nak cucuk lagi kot....tak boleh...tak boleh...so aku melangkah menuju ke part yang menjual barangan aksesori komputer yang memang tak menarik minat aku langsung. Kemudian ke tingkat atas DTC untuk melihat pameran dari Universiti lain...pun tak menarik. Then, aku terus keluar dengan gembiranya....=)

So lepas ni siapa yang berminat dengan buku yang aku beli, boleh la pinjam..tapi aku sewakan, tak boleh bagi percuma...sebab terlalu sayang....

Nantikan entri akan datang, di mana aku akan kongsikan kandungan buku-buku yang telah aku beli...banyak lagi sebenarnya buku yang dah dibeli dari kedai MPH dan sebagainya. Kalau nak tengok bukunya, sila lihat di pautan 'Gedung Ilmu Milik Blogger' di sebelah kanan. Bolehlah buat tempahan dengan bayaran RM3 seminggu (7 hari).

Wallahualam

Wednesday, January 5, 2011

RAHSIA TERSIRAT TIDUR DAN SOLAT TAHAJJUD

 Go to fullsize image
SOLAT Tahajud ialah ibadah yang kita lakukan pada malam hari, biasanya tengah malam atau lewat tengah malam. Solat tahajud juga dikenali juga sebagai solatulail. Solat ini sangat baik dilakukan terutama kepada para pemimpin Islam kerana Rasulullah S.A.W dan para sahabat r.a tidak meninggalkan solat ini sepanjang hayat mereka, sebagai ibadah tambahan.

Dalam Al-Quran terdapat banyak ayat-ayat yang menggalakkan umat Islam mengerjakan solat tahajud sebagai ibadah tambahan pada waktu malam begitu juga terdapat beberapa hadis Nabi S.A.W. mengenai perkara ini.


1)TIDUR DAN SOLAT TAHAJUD

Umumnya manusia mengatakan tidur malam perlu antara enam hingga lapan jam sehari. Tetapi pendapat ini ditolak oleh para saintis Barat seperti Dr Ray Meddis, seorang profesor di Department of Human Sciences, England University of Technology yang mengatakan bahawa manusia sebenarnya perlu tidur malam selama tiga jam sahaja.

Waktu tidur boleh dibahagi kepada dua bahagian - tidur ayam dan tidur lelap. Mimpi biasanya berlaku dalam tidur lelap (deep sleep). Manusia perlu berlatih untuk dapat tidur lelap kerana tidur ayam adalah masa berangan-angan yang membuang waktu sahaja. Tidur yang sebenarnya ialah ketika tidur lelap yang mengikut kajian saintis Barat ialah selama tiga jam. Kita merasakan bahawa tidur malam kita selalu tidak cukup. Ini kerana kita tidak terlatih atau mengikut peraturan yang perlu diikuti ketika tidur. Apabila seseorang atlit hendak memasuki suatu pertandingan lumba lari dia akan berlatih hampir setahun sebelum perlumbaan itu bermula. Dengan demikian dia ada harapan untuk memungut pingat emas. Demikian jugalah kita mesti melatih diri kita tidur mengikut peraturan.

 Go to fullsize image

Mengikut kajian ahli perubatan Barat, Sebelum kita merasa hendak tidur, mula-mula sekali kita akan merasa mengantuk (drowsiness) di mana suhu badan kita akan menurun. Dengan mengatur waktu tidur dan menggunakan jangkasuhu kita boleh latihkan diri kita untuk tidur bila perlu. Tidur yang diatur boleh menjimatkan masa kita dan membolehkan kita melakukan ibadah dan kerja-kerja lain.

2)Rasulullah S.A.W. telah memberikan contoh yang baik untuk tidur lengkap dengan doa-doanya.Bolehlah kita ringkaskan latihan untuk tidur malam seperti :

1. Makan malam yang sedikit sekadar alas perut supaya tidak lapar. Jika kita makan malam yang banyak ianya akan menyebabkan kita cepat mengantuk dan susah bangun dari tidur, sudah tentu kita akan terlebih tidur pula.

2. Tunaikan solat Isyak sebelum tidur.

3. Bersihkan tempat tidur seperti tilam, bantal dan cadar dari habuk dan lain-lain kotoran.

4. Amalkan doa-doa sebelum dan sesudah tidur seperti yang diajarkan Rasulullah S.A.W.

5. Kurangkan masa tidur dari lapan jam sehari kepada tujuh jam sehari untuk bulan pertama latihan; pada bulan kedua kurangkan masa tidur malam kepada enam jam sehari, seterusnya pada bulan ketiga kepada lima jam sehingga kita boleh tidur untuk masa tiga/empat jam sahaja.

Cara untuk kita tidur dan bangun juga mempunyai peraturan yang perlu diikuti untuk menjaga kesihatan dan mengelakkan diri dari dihidapi pelbagai penyakit. Umpamanya kita yang suka bangun tidur melompat dari tidurnya boleh menghadapi risiko sakit jantung yang boleh membawa maut. Demikian menurut pendapat seorang doktor dari China - Dr Huang Guoxiong dari Kolej Perubatan Lioning.

Di dalam Al-Quran ada menyebut segolongan manusia yang masuk syurga kerana ibadah malamnya dan kurang tidur malam. Firman Allah dalam Al-Quran yang bermaksud : “Sesungguhnya orang-orang yang bertaqwa ada di dalam syurga dan dekat dengan air yang mengalir. Sambil mengambil apa yang diberi oleh Tuhan mereka. Sesungguhnya mereka sebelum ini di dunia adalah orang-orang yang berbuat baik. Mereka sedikit sekali tidur di waktu malam. Dan di akhir-akhir malam mereka memohon ampun kepada Allah.” ( Surah az-Zariat ayat 15-18 )

3)IBADAH TENGAH MALAM DAN AWAL PAGI DALAM AGAMA LAIN

Penulis pernah bertukar-tukar pendapat dengan guru-guru dan ketua agama yang bukan Islam seperti Buddha, Kristian, Tao, Confucious dan Sikh. Dalam perhatian penulis, mereka juga mengadakan amalan pada tengah malam seperti ‘berzikir’ dan membaca kitab suci agama mereka. Untuk mengelak dari rasa mengantuk, mereka berlatih tidur hanya lebih kurang tiga jam atau empat jam sehari malah ada yang kurang dari itu. Antara agama yang dimaksudkan itu ialah agama Buddha, Kristian, Tao, Confusius dan Sikh.

4)PENDAPAT AHLI SASTERA BARAT

Terdapat juga ahli sastera barat yang menceritakan mengenai kelebihan mengurangkan tidur untuk mencapai kerjaya yang cemerlang.

Bila ditanya apakah rahsia kejayaan mereka, mereka menjawab : “The woods are lovely, dark and deep but I have promises to keep and miles to go before I sleep.”
Maksudnya “Taman itu indah, gelap dan tebal tetapi saya mempunyai temujanji yang mesti ditunaikan dahulu sebelum saya tidur.”

“The heights by great men reached and kept were not attained by sudden fight. But while their companions sleep were toiling upwards in the night.” - Longfellow
Maksudnya “Pencapaian kerjaya yang tinggi oleh orang-orang ternama tidak didapati serta merta tetapi mereka bekerja keras sehingga larut malam pada waktu sahabat-sahabat mereka sedang nyenyak tidur.”
Ini jelas menunjukkan mereka meminimakan waktu tidur untuk mencapai kejayaan dalam hidup mereka.

5)Sekarang kita kembali kepada perbincangan solat tahajud. Apakah kebaikan dan kelebihan yang kita perolehi dari mengerjakan solat tahajud sedangkan ketika itulah manusia sedang nyenyak tidur.

Dari segi fikiran logik, kita tidak akan faham bahawa suruhan Allah itu mendatangkan kebaikan. Solat tahajud meneguhkan iman kita, jiwa kita, mental kita untuk menghadapi masalah hidup duniawi dan lain-lain lagi yang Allah Maha Mengetahui.

Dari segi sains perubatan pula, kita akan menyedut oksigen khusus yang wujud di atmosfera bumi antara lebih kurang jam tiga pagi hingga terbit matahari dan menggerakkan otot-otot di dalam badan kita ke arah menyegarkan badan dan melicinkan gerak saliran darah. Kedua-dua oksigen dan gerak otot itu sangat penting dalam memastikan kesihatan tubuh badan manusia. Oksigen itu hilang dari atmosfera bumi selepas matahari terbit dan tidak datang lagi sehingga esok pagi. Hanya manusia yang bangun pada waktu ini dapat menikmati oksigen tersebut. Mereka yang bangun tidur lewat tidak merasai nikmat oksigen segar ini.

6)RAHSIA PERGERAKAN OTOT DALAM SOLAT

Cuba kita kaji pergerakan otot-otot kita ketika solat.
Secara kasar, pada mula kita berdiri tegak ( qiyam ) kemudian angkat kedua tangan bertakbir dan letakkan tangan di atas pusat - kita telah membesarkan rongga dada kita manakala paru-paru akan terasa luas serta menggerakkan otot di kedua belah tangan.

Ketika ruku’ dengan badan membongkok ke depan dan kedua tangan di atas kepala lutut dan punggung mendatar ( parallel to the ground ) sekaligus ianya menggerakkan ruas-ruas tulang punggung, tulang leher, tulang pinggang dan tulang tungkin.

Waktu sujud pula, seluruh berat badan terpikul sepenuhnya di atas otot-otot kedua-dua tangan, kaki. dada, perut, punggung, leher dan otot-otot kaki. Lihat sahaja pada waktu sujud ini berapa banyak otot dan persendian yang kita gerakkan.

 Go to fullsize image

Setelah itu kita bangkit dari sujud. Kita duduk, kemudian kita sujud lagi dan selepas itu kita berdiri kembali. Dalam gerak badan kali ini kita telah secara automatik menggerakkan sejumlah besar otot-otot di dada , bahu, lengan, perut, punggung, peha, kaki bahagian bawah an lain-lain otot lagi.

Selain dari itu kita juga melakukan dua macam duduk - pertama duduk antara dua sujud dan kedua duduk tahiyat. Kedua-dua jenis duduk ini menggerakkan tumit , pangkal peha, kelengkang, jari-jari kaki dan lain-lain. Dalam kita memberi salam juga kita gerakkan otot-otot leher tengkuk dan lain-lain.

Kalau kita lihat dari dua perkara tersebut di atas iaitu mendapatkan oksigen yang istimewa dan gerak otot-otot yang semuanya ini sudah tentu akan memastikan kesihatan tubuh badan kita.

Solat tahajud juga boleh menjauhkan penyakit buah pinggang yang selalu menyerang orang yang banyak tidur dan bangun lewat dari tidur malam.

p/s:Selamat Tidur wahai saudara/saudari sekalian pengunjung alam maya.Cuba amalkan apa yang saya jelaskan pada NOTA ini dan cuba praktikkan diri saudara/saudari SEDIKIT DEMI SEDIKIT,LAMA KELAMAAN AKAN BERHASIL.Moga hari esok masih ada lagi peluang untuk kita diberi nikmat bernafas setiap detik.SALAM PERINGATAN.Jangan pula ada di kalangan anda yang sanggup bersengkang mata semata-mata hendak meluangkan masa di alam maya ini terlalu lama kerana kita sudah tiada masa,PERSIAPKAN BEKALAN AKHIRAT MU ITU,wahai saudara/saudari sekalian....Jadikan malam ini dan malam-malam seterusnya dihiasi dengan mutiara Ibadat anda semua...

(petikan e-mail)

Tuesday, January 4, 2011

SENARAI MAKANAN DAN HIKMAHNYA DALAM ISLAM

Roti (khubz)
Roti yang paling bagus ialah diperbuat daripada gandum yang baik. Dimasak dalam pembakar roti yang bulat. Roti itu dibiarkan sejuk sebelum dimakan, jika tidak kita akan merasa haus bila memakannya. Roti yang sudah lama dan tidak elok akan menyebukan perut. Roti yang terdapat sekam gandum mudah dicernakan. Nabi s.a.w. pernah bersabda "Jangan potong roti dengan pisau, hormatilah roti itu dengan memotong dengan tanganmu kerana Allah menghormati roti itu".

Epal (tuffah)
Epal yang masam lebih sejuk daripada yang manis. Ianya juga boleh menguatkan organ hati.

Asparagus (hiyawn)
Asparagus berkhasiat bagi membuka sekatan pada buah pinggang dan memudahkan kelahiran anak

Pisang (mawz)
Pisang boleh menyejukkan badan dan ianya boleh dimakan dengan madu lebah.

Barli (sya'ir)
Barli berkhasiat sebagai penyejuk badan. Rasulullah s.a.w. pernah memberi sup barli kepada orang yg mengidap demam.

Limau Kulit Tebal
Limau kulit tebal, warna kuning pucat, kurang mengandungi asid (utrujj) Nabi Muhammad s.a.w. pernah bersabda, "Limau ini adalah seperti mukmin:bagus dirasa dan bagus dihidu". Limau ini menguatkan organ hati serta dapat menjauhkan kesedihan dan bintik-bintik pada kulit, menghapuskan kelaparan dan melambatkan pengaliran dalam hempedu.

Timun (qitta')
Yang masak menghilangkan panas dan menggalakkan pembuangan air kecil. Makan kurma dengan timun muda menambahkan berat badan.

Tamar kering (tamr)
Nabi s.a.w. pernah bersabda, "Rumah yang tiada tamar atau kurma adalah rumah yg tiada bermakanan". Nabi s.a.w. sendiri pernah menanam kurma atau tamar. Kurmahendaklah dimakan dengan badam untuk menghapuskan parut yang tidak diingini.

Madu lebah(a'sal)
Madu lebah mempunyai berbagai-bagai khasiat. Madu atau manisan lebah ini apabila dicampur dengan air panas boleh mengubati penyakit cirit birit. Sabda Nabi s.a.w., "Demi Allah yang aku dalam genggaman Nya, minumlah madu. Malaikat akan memohon rahmat pada penghuni rumah yang ada madu di dalamnya. Jika seseorang itu makan madu, seribu ubat masuk keperutnya dan sejuta penyakit keluar darinya." Rasulullah sendiri mengamalkan meminum madu, dengan meminum segelas air yang dicampurkan dengan madu setiap pagi ketika perut kosong. Madu dianggap ibu segala makanan, minuman dan ubatan. Madu yang paling berkualiti ialah madu yang dikeluarkan dalam musim bunga (spring), seterusnya dalam musim panas (summer) dan yang kurang berkualiti adalah madu yang dihasilkan dalam musim sejuk (winter).

Kekacang (a'das)
Semua kekacang mengeluarkan kekeringan. Jenis-jenis kekacang hendaklah dimakan sedikit kerana kalau dimakan dengan banyak ianya tidak baik untuk perut. Ada hadith mengatakan bahawa sesiapa memakan kekacang akan menerbitkan hati yang simpati, mata berair dan menghapuskan kesombongan.

Jintan putih (kammun)
Jintan putih khasiatnya untuk memanaskan badan. Jintan putih yang direndam di dalam air dan diminum adalah baik untuk mengubat perut yang memulas.