IKLAN NUFFNANG

Sunday, November 20, 2011

NAJIS TERLONGGOK BERGERAK

Salam...

Sekadar perkongsian berkenaan kesihatan. Ramai di kalangan kita yang tidak tahu dan tidak sedar, dalam badan kita mempunyai banyak najis terlonggok atau lebih dikenali sebagai tong sampah bergerak. Tong sampah ini dipanggil usus.

Malah ramai juga yang tidak perihatin tentang kesihatan usus. Kata Nabi, segala penyakit berpunca dari perut. Jadi, apabila perut terlalu asyik menerima segala macam makanan, usus terpaksa menerima dan memproses untuk dihantar ke bahagian-bahagian badan yang lain.


Tanda-tanda usus tidak sihat seperti muka berjerawat, kerap mengantuk dan lebih parah lagi dapat menyebabkan kanser. Jadi jika pelbagai penyakit datang, anda makanlah apa jua jenis ubat sekalipun selagi mana usus anda tidak sihat, ubat tersebut tidak akan berfungsi dan memainkan peranan dengan baik.

Menurut pakar perubatan di Amerika Syarikat, antara 22 000 pesakit yang telah dibedah siasat didapati tiada seorang pun yang mempunyai usus yang sihat!Sebenarnya, usus di dalam tubuh badan manusia bersamaan dengan 6 kali ketinggian kita. Usus dilipat kemas dan disimpan rapi di dalam badan. 

Di bawah ini merupakan keadaan usus kita. Kita tidak sedar makanan masuk seharian akan terlonggok dalam usus kita dan makanan tersebut akan terkumpul. Tidak semua najis terlonggok dalam usus akan dikeluarkan sepenuhnya sewaktu kita buang air. Pasti dan pasti ada saki baki dan sisa yang masih tertinggal di dalamnya.  
Mungkin sisa dan saki baki najis kita tadi akan terlonggok di dalam usus selama beberapa tahun dan inilah yang dapat menyebabkan kanser kerana najis tersebut akan diserap kembali ke dalam darah kemudian ke hati. 
Selalunya kita dapat lihat secara fizikal, najis terlonggok akan banyak pada orang yang berperut buncit


Kajian mendapati toksin daripada najis yang melebihi 3 hari disuntik ke dalam tubuh tikus, tikus tersebut akan mati serta merta!!!!
Lebih bahaya, najis yang terlonggok tersebut akan menggalakkan lagi pertumbuhan bakteria berbahaya yang dapat menyebabkan kanser!!Bagaimana kita hendak tahu sama ada usus kita sihat atau tidak??? Kita dapat tahu tahap kesihatan usus kita bergantung pada :

1. Warna dan bau

Usus yang sihat : warna najis akan menjadi perang kekuningan dan tidak berbau

2. Bentuk

Usus yang sihat : Bentuk pisang, berdiameter 3cm, panjang 6cm

3. Kekerasan

Usus yang sihat : Biasanya mengandungi 75-80% kelembapan, jika >90% najis terhasil akan berair, jika <70% najis terhasil akan menjadi keras

4. Masa

Usus yang sihat : Najis yang dihasilkan mengambil masa 2-3 minit untuk keluar daripada dubur

5. Kuantiti

Usus yang sihat : Kuantiti yang dihasilkan lebih kurang 1kg

6. Kekerapan buang air
Usus yang sihat : Kekerapan buang air mestilah 2 kali sehari.

 Cara yang paling berkesan untuk memastikan kesihatan usus sentiasa di tahap yang baik :

1. Bakteria baik hendaklah diambil dengan cara pengambilan supplemen
2. Mencegah pertumbuhan bakteria berbahaya

Proses penuaan akan bertambah teruk sekiranya terdapat banyak toksin di dalam sistem penghadaman kita. Untuk mengurangkan risiko kesihatan, cara yang paling berkesan adalah dengan membersihkan usus kita supaya sistem penghadaman kita dapat berfungsi dengan cekap dan baik seterusnya kecantikan luaran akan terserlah dan proses penuaan akan menjadi lambat.

Pemenang anugerah nobel phD, Elie Metchnikoff mendapati penuaan adalah berpunca daripada rembesan toksin oleh bakteria berbahaya dalam usus. 

Turut didapati, golongan yang mempunyai jangka hayat yang panjang, bakteria Bifidus dalam usus mereka adalah lebih banyak.

Apabila anda mengambil ubat antibiotik, bakteria baik dalam usus akan dihapuskan bersama-sama bakteria berbahaya. Bakteria Bifidus bertindak untuk mewujudkan persekitaran usus yang sihat. Dengan merangsangkan pergerakan usus, bakteria buruk dan bahan buangan toksin akan disingkirkan daripada badan.

Ayuh, usus sihat, badan cergas, minda cerdas.

Harga sekotak kecil hanya RM75 dan anda akan mendapat goodie bag beserta fail dan majalah Elken akan dihantar ke alamat rumah anda setiap bulan secara PERCUMA!!!

Segala tempahan boleh dibuat dengan menghubungi 013-6660473.