IKLAN NUFFNANG

Wednesday, May 4, 2011

REPLIKA RUMAH ALLAH

Salam semua...moga ceria hari ini. Entri kali ini saya nak berkongsi pengalaman sepanjang lawatan staf di Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu. Sebenarnya, gambar ni saya nak upload sejak tahun 2009 lagi kerana lawatan ni dibuat pada tahun tersebut tetapi tidak berkesempatan.

Akhirnya pagi ni, selama sejam lebih baru selesai upload kesemua gambar. Cukup menarik lawatan tersebut yang rata-ratanya ramai yang tidak tahu kewujudan Tamadun Islam. Pelbagai replika masjid dibina cuma saiznya agak kecil sedikit berbanding yang asal. Namun, ciri-ciri binaannya hampir 80% sama.

1. Masjid Kul Sharif, Kazan, Rusia2. Menara Kalyan, Uzbekistan
3. Masjid Besar Agadez, Niger4. Masjid Suleyman, Turki


5. Al-Hambra, Sepanyol6. The Great Mosque Qairawan, Tunisia
7. Masjid Nabawi
8. Masjid Mohammed Ali, Kaherah, Mesir9. Kubu Kota Aleppo, Syria


10. Masjidil Haram, Mekah11. Makam Khwaja, Abu Nasr, Balkh, Afghanistan


12.  Ni tak tau la nama masjid ni apa...terlepas pandang13. Masjid Besar Samarra, Iraq
14. Kubbah As- Sakhra (Dome of The Rock)
Kubah As-Sakhra terletak bersebelahan dengan masjid Al-Aqsa. Akan tetapi dengan perancangan jahat yahudi laknatullah dalam cubaan mengalihkan pandangan umat Islam, mereka menyatakan ini merupakan masjidil Aqsa. Sebenarnya tidak! Masjidil Aqsa sangat usang dan uzur keadaannya dan mereka sedang merancang untuk merobohkannya dengan membuat galian terowong di bawah masjid tersebut. Di Kubbah As-Sakhra inilah terjadinya peristiwa batu terapung yang mana batu tersebut ingin mengikut Nabi saw untuk Israk Mikraj tetapi nabi tidak benarkan. Belum sempat batu itu mengikut nabi, nabi menahan tidak benarkan maka batu itu terapung sehingga sekarang.

Sebenarnya kami tidak dibenarkan mengambil gambar di sekitar Kubah ini akan tetapi saya tetap mengambilnya dengan gambar curi...huhu...halal
Replika batu terapung tersebut terletak ditengah.  Menurut pegawai yang berada di situ, binaan kubah ini dibina dengan memanggil kontraktor yang membinanya sendiri dengan kesamaan ciri-ciri batuan yang diguna 80% sama seperti yang asal. Sungguh menakjubkan...subhanallah!

15. Masjid Badshahi, Pakistan
16. Taj Mahal, India


17. Masjid Sultan Omar Saifuddin, Brunei
18. Masjid Tengah, Pattani, Thailand19. Masjid Negara, Malaysia 
20. Masjid Al-Manar Kudus, Indonesia21. Masjid Xian, China
22. Masjid Kristal, Terengganu (ni bukan replika..ni betul2 masjid...=)