IKLAN NUFFNANG

Tuesday, March 22, 2011

TAKE ACTION!!!

Salam...

Entry for this time, I'd like to touch about doing something strange for us which we believe that it might result in success but since it is strange, we never try it, never touch it, and never do it...

Banyak perkara dalam hidup yang kita rasa susah, payah, kalau buat it will take time...akan mengundang banyak masalah tetapi hakikatnya kita yakin, kita akan beroleh kejayaan yang besar jika melakukannya. Inilah yang dikatakan 'strange'...faham tak apa yang aku cakap??? Sebenarnya aku pun tak faham..susah betul nak explain dalam Bahasa Melayu the word 'strange'... tak mengapa, saya explain in English ek!

It is good to dream big. You will get nowhere unless you create big dreams, but you must have the courage to make those dreams real.

Once you set your goals, start looking for opportunities to start acting on them. If you hesitate when an opportunity presents itself to you, it may be the fear of failure that makes you procrastinate. Break through this fear, for if you make a habit of procrastinating then all your goals become empty promises that will never be fulfilled.

Always keep your promises to yourself by making a habit of acting on your goals. After you discover what you love doing, you have to take action!!! Please be reminded....you have to do the thing that you love much....yang anda sangat cinta, tukarkan hobi tersebut menjadi pekerjaan anda, then you'll get money from that.

Lagi satu, you should get involved with what you love doing quickly at whatever level you can. It should be and remain enjoyable for you.

Contohnya saya, I like teaching because from that I can apply and revise what I had learnt when I was at school. So tak adalah pergi sekolah penat-penat dulu, study bagai nak mampus, buang masa...at least bila kita  apply apa yang kita belajar, kita dapat benefit balik...(macam pelik je ayat aku=(. Nanti saya ceritakan apa yang terjadi pada saya baru-baru ini...very interesting story..=)

Then, as soon as you can, start doing it! Do not wait around for the "right time" or until you are perfect. It will never happen....never happen!!!! Start right away. You will learn more from doing than you would learn from anything else.

This year 2011...I have set up 26 goals to achieve...so aku nak bagitau benda yang dah achieve je la ek...yang masih dalam proses achieve tak yah bagitau la.....

1. Target aku pada 31 Januari 2011 adalah aku nak langsaikan hutang motor aku yang tertunggak dalam lebih kurang RM2k....so tepat 31 Januari dengan set up goal yang jelas, aku dah dapat langsaikan hutang motor. Seronok giler....

2. Target aku pada 15 Mac 2011 adalah untuk bring my family for a holiday at Pulau Redang, Terengganu. Tapi disebabkan atas faktor cuaca di Terengganu dan Tsunami yang baru berlaku di Jepun, aku batalkan tapi aku replace dengan bercuti di Lumut 3 hari 2 malam. Yang paling seronok sekali adalah, semua ahli family aku termasuk abang, kakak ipar dan anak buah turut serta..Tokyah dan nenek pun ada sekali. Hampir RM2k jugak la duit aku habis untuk bercuti termasuk penginapan di hotel dan makan minum. Tapi tak mengapa duit boleh dicari, tapi kenangan manis hanya sekali....=) So target kedua can be considered achieved!

3. Target aku pada 31 Mac 2011 iaitu bulan ini, aku akan memperoleh income RM3k daripada tuisyen yang aku buat. Pergh....ni yang aku nak cerita ni...tapi bukan untuk riak ek...just nak bangkitkan semangat korang untuk buat macam apa yang aku buat. Rezeki Tuhan tarik bila-bila masa saja....

Ceritanya macam ni...kontrak RA aku dengan supervisor akan habis 31 Disember 2011 iatu hujung tahun ni disebabkan master aku pun dah nak habis tak lama lagi, so supervisor aku nak taja orang lain pulak. Gaji RA tak banyak, potong kwsp total bersih adalah dalam RM1068. Inilah duit yang nak guna bayar PTPTN, bagi kat mak dan makan minum.

So, atas desakan itu, aku set target untuk dapat extra income melalui tuisyen...meaning that aku kena kerja 'giler babi' untuk cover in case apa-apa jadi nanti sebab kontrak RA dan kontrak penyelia kolej dah nak tamat. Andai kata tak disambung, aku kena bayar sewa rumah kat luar, so nak tak nak kena letupkan income segera...

Jadi, minggu lepas aku dapat offer mengajar Form 2, anak seorang Prof kat fak medic...pagi tadi aku jumpa Prof tu (very kind person) discuss subjek dan timetable. Memandangkan jadual aku padat, so aku sumbatlah hari Sabtu dan Ahad...ini bermakna tiada istilah balik kampung dah lepas ni. So, aku terimalah dengan bayaran RM960 sebulan.

Tengahari tadi pulak ada parent call suruh ajar anak dia dua orang From 5 di Selayang...disebabkan berat nak tolak kerana anak Melayu yang mintak so aku kata aku free Sabtu dan Ahad je itu pun tak tau lagi waktu bila...dia kata dia berminat sebab dari tahun lepas lagi dia mintak tapi aku tak available waktu tu. Yang seronoknya dia suruh ajar subjek yang memang aku cari untuk mengajar iaitu......English dan B. Melayu SPM!!! Best...aku pu boleh improve English aku sekali..=)

So, bila total balik, target aku achieved! More than I expected! Achieve sebelum masanya pulak tu. Alhamdulillah...bersyukur sangat-sangat.

My next target...just wait and see...I cannot tell you takut-takut tak menjadi but I'm trying so hard to achieve.

Itulah kan, kalau diberi 3 permintaan yang ternyata makbul : Pertama : aku nak mintak supaya aku dikurniakan 36 jam 1 hari instead of 24 jam supaya aku boleh buat banyak kerja.

Kedua : aku nak mintak supaya aku ada tenaga yang lebih dan tak perlu berehat. Tenaga aku tak habis-habis dan aku mampu doing work non stop!

Ketiga : aku nak mintak setiap hari aku lalui dengan penuh ceria dan gembira kerana I love what I do now...sekarang ni pun emosi dalam keadaan stabil. So far I can carry apa yang aku buat.=)

Finally, you have to get the knowledge, you have to get into a field that you really like, and you have to go out there and kick ass!!! That is all you have to do. Get out there and go for it!!!!!

Just do it what you feel it's good for you. Don't care people...care for yourself!!!

Bye2....