IKLAN NUFFNANG

Friday, January 21, 2011

PESAN ABANG UNTUK ADIK




Lebih bijak diri seseorang, lebih banyak yang perlu dipelajari (Don Herald)

Lautan yang tenang tidak menghasilkan nelayan yang cemerlang (Peribahasa Afrika)

No man, no idea, no institution becomes great until great resistance has been encountered.

Ada 7 jenis ketakutan manusia
  1. Public speaking     41%
  2. Heights                 32%
  3. Insects & bugs      22%
  4. Financial               22%
  5. Deep water           22%
  6. Sickness                19%
  7. Death                    19%
Meaning that....orang lebih takut pada public speaking berbanding kematian....

Jadilah pengkritik terhebat kepada diri sendiri

Jadilah seperti setem, melekat pada tempat sehingga sampai ke destinasi : ini bermakna setiap apa yang kita buat kita rasa betul dan kita yakin akan berjaya, maka istiqamahlah sehingga kejayaan tercapai. 

Kalau seketul batu perlukan 101 ketukan, maka jangan berhenti pada ketukan yang ke-100 nescaya batu tidak akan pecah. Teruskan mengetuk sehingga capai matlamat.

Harus ingat...setiap tindakan kita, apa jua tindakan sama ada baik atau buruk PASTI ada keputusan. Where there is an effort, there will be a result ! sooner or later....

Cth : anda buat nota kecil di saat-saat akhir peperiksaan akan tiba, anda rasakan perbuatan anda sia-sia. Buang pemikiran negatif itu. Setiap usaha pasti ada keputusan. Mungkin dengan membuat nota tersebut, andai dalam dewan peperiksaan otak anda 'jem' seketika, kemudian ditakdirkan anda ingat point2 dalam nota yang anda buat, kan boleh membantu ?? Inilah yang terjadi pada saya dulu...=)

Anda selalu main game (pes), selalu sangat sampaikan solat jemaah tak pergi, study pun tak malah dalam sehari kadang2 tak pernah sentuh buku, ingatlah setiap tindakan pasti ada keputusan..sooner or later. Kadang2 manusia ni leka...dia rasa masa ni terlalu panjang, cuba anda cari jam digital yang mana saat dia berjalan dan berkurangan...59, 58, 57, 56, 55 dll....anda pasti akan kelam kabut dan cemas kerana itulah nyawa anda yang semakin hari semakin berkurangan sedangkan ilmu, amal masih di takuk yang lama...

Sebab itulah Sabda Nabi tercinta, orang yang paling bijak di kalangan kamu adalah orang yang sentiasa mengingati mati...

Mengingati mati bukan bermaksud anda kena sentiasa sedih maklumlah dah nak mati, kena beribadah saja....no....no....no...

Mengingati mati bermaksud, anda bekerja seolah-olah anda akan hidup selama-lamanya, anda beramal ibadah, menuntut ilmu seolah-olah esok sudah tiada lagi....nah gitu !!

So apa tunggu lagi ??? Jangan buang masa. Terutamanya anak muda...ingatlah pesan Abang yang bakal berumur 24 tahun ni =) huh !

Hayatilah LAGU yang membangkitkan motivasi saya untuk terus berjaya =)

Sekian salam sayang.....