IKLAN NUFFNANG

Sunday, January 31, 2010

DIDIK DIRI BENTUK PERIBADI YANG UNGGUL

Amalkan setiap perkara yang baik (juga amalan-amalan baru) selama 21 hari berturut-turut. Rasullullah (saw) bersabda, sesuatu amalan yg diamalkan sekitar 21-30 hari, secara berterusan, akan menjadi tabiat jika tidak, ilmu itu akan mati.

Buang segala rasa hasad dengki, dendam dan lain-lain yang negatif ~ emosi-emosi ini akan membenarkan otak membebaskan hormon adrenaline, cortisone dan toxine yang mana boleh membawa kepada beberapa penyakit cepat letih, wajah cepat nampak tua (tua sblm waktunya), selalu sakit perut dan sebagainya.

Ada 3 kategori manusia :-

BERJAYA : Hari ini lebih baik daripada semalam
TERPEDAYA : Hari ini sama seperti semalam
CELAKA : Hari ini lebih teruk daripada semalam

Sebelum tidur, maafkan semua orang tidak kira siapa ~ Insya-Allah, Allah lipat gandakan rezeki.

Sebelum tidur, berdoa, bergantung pada apa yang kita hajati ~ sepanjang tidur, otak akan 'generate'kan segala keinginan kita dan Insya-Allah, kita akan 'work on it' (ada semangat) pada keesokan harinya.


Notes

"Apabila kita kejar dunia, dunia akan lari; tetapi apabila kita kejar akhirat, dunia akan mengejar kita".

Cuba ambil iktibar untuk mendidik diri dan keluarga.

Usia dunia sudah terlalu hampir ke penghujungnya, terlalu!

So, it's good if we can remind each other because in Rasulullah's last sermon, baginda did mention that all those who listen to him (on that day) shall pass on his words to others, and those to others again; and may the last ones understand his words better that those who listen to him directly

Yang baik datang dari Allah & yang kurang itu daripada saya.