IKLAN NUFFNANG

Tuesday, April 22, 2014

BIDADARI SYURGA 'AINUL MARDHIAHAinul Mardhiah merupakan seorang bidadari yang paling cantik di kalangan bidadari-bidadari yang ain. Suatu pagi (dalam bulan Ramadhan) ketika Rasulullah saw memberi targhib (berita-berita semangat di kalangan para sahabat untuk berjihad pada agama Allah). Baginda berkata : "Sesiapa yang keluar di jalan Allah, kemudian tiba-tiba dia syahid, maka dia akan dianugerahkan seorang bidadari yang paling cantik di kalangan bidadari-bidadari syurga.

Mendengar berita itu salah seorang sahabat yang usianya sangat muda teringin sangat nak tahu bagaimana cantiknya bidadari tersebut, tetapi beliau malu hendak bertanya kepada Nabi kerana kehadiran para sahabat-sahabat yang lain. Sebelum solat Zuhur sunnah Nabi akan tidur sebentar (disebut juga sebagai Qailulah) maka sahabat yang muda tadi juga turut tidur bersama jemaah tadi.

Dalam tidur tersebut sahabat yang muda tadi bermimpi berada di satu tempat yang sungguh indah, dia bertemu dengan seorang lelaki yang berpakaian bersih lagi cantik dan muka yang berser-seri lalu dia bertanya, "Di manakah saya berada sekarang?" Lalu lelaki itu menjawab, "Inilah syurga."Pemuda tadi menyatakan hasratnya untuk berjumpa dengan Ainul Mardhiah, lalu dia ditunjukkan untuk menuju ke suatu arah. Beliau pun berjalan hingga bertemu dengan suatu pohon dan beliau mendapati kehadiran seorang wanita yang amat cantik, belum pernah dia melihat kecantikan sebegitu di dunia ini.

Dia memberi ucapan salam kepada wanita tadi dan bertanya, "Adakah saudari Ainu Mardhiah?"

Wanita itu menjawab, "Eh tidak, saya ialah khadamnya, Ainul Mardhiah sedang berada di dalam singgahsana sana".

Lalu dia berjalan lagi dan memasuki satu mahligai yang cukup indah, di sana dia mendapati ada seorang lagi wanita yang kecantikannya berganda-ganda dari yang pertama tadi sedang mengelap permata-permata perhiasan di dalam mahligai.

Pemuda itu memberi salam, kemudia bertanya, "Adakah saudari ini Ainul Mardhiah?"

Wanita itu menjawab, "Maaf, saya buka Ainul Mardhiah, saya hanya khadamnya di dalam mahligai ini. Ainul Mardhiah ada di atas mahligai sana."

Pemuda itu terus menaiki anak-anak tangga mahligai permata itu, kecantikannya amat mengagumkan. Akhirnya dia sampai ke satu mahligai dan dia bertemu seorang wanita yang berganda-ganda cantik dari yang pertama dan berganda-ganda cantiknya dari yang kedua, kecantikan yang tak pernah dilihatnya di dunia ini. Wanita itu berkata, "Sayalah Ainu Mardhiah, saya diciptakan untuk saudara dan saudara diciptakan untuk saya. Bila peuda itu mendekatinya wanita itu menjawab, "Eh, tunggu dulu, saudara belum syahid lagi!".Pemuda itu tersentak dan terus terjaga dari tidurnya. Kemudian dia menceritakan segala-galanya kepada seorang sahabat lain, namun begitu dia berpesan agar tidak menceritakan mimpinya ini kepada Nabi saw. Andainya dia syahid barulah boleh diceritakan kepada Nabi saw. Petang itu pemuda itu ikut serta keluar berperang bersama Rasulullah saw dan pasukan tentera Islam, ditakdirkan pemuda itu syahid. Setelah hampir waktu berbuka puasa semua jemaah pulang ke masjid, mereka bersama-sama menunggu makanan untuk berbuka. Maka kawan sahabat yang syahid tadi telah bangun dan merapati Nabi saw dan menceritakan perihal sahabat Nabi yang syahid tadi. Rasulullah saw mengucapkan, benar....benar....benar....dalam sepanjang cerita tersebut. Akhirnya Rasulullah saw berkata, "Memang benar cerita sahabat kamu tadi dan sekarang ini dia sedang menunggu untuk berbuka puasa di syurga..

Subhanallah....Allahuakabar...