IKLAN NUFFNANG

Wednesday, April 30, 2014

TIPS LANGSAIKAN HUTANG

Bismillah...

Anda dikelilingi hutang yang menimbun?
Rasa takut nak berhadapan dengan hutang? Hidup sentiasa murung? Buntu tak tahu bagaimana nak selesai?

Jangan risau keranan saya pun pernah mengalami perkara yang sama. Jangan lari sebaliknya face up!!
Di sini saya ingin kongsikan sedikit ilmu yang saya belajar untuk anda yang mengalami masalah hutang.

Strategi #1 - Jangan Buat Hutang Lagi

Selagi boleh hidup tanpa hutang, jangan sekali-kali menambahkan lagi hutang sedia ada. Beli apa sahaja secara tunai. Kalau terpaksa hutang, itu bermaksud kita masih belum mampu untuk mendapatkannya. Jadi, kumpul duit dulu, bila dah cukup baru beli. Banyakkan bersabar....sabar...sabar dan terus bersabar.

Strategi #2 - Langsaikan Hutang Yang Interest Rate Paling Tinggi Dulu

Contohnya hutang kad kredit (18% setahun) kena settlekan dulu sebelum car loan (3 - 5% setahun). Jadi, cuba list down semua hutang yang ada mengikut interest rate. Interest rate paling tinggi tu kena settle terlebih dahulu.

Hutang seperti housing loan perlu diselesaikan last sekali kerana ia dikategorikan sebagai "good debt" iaitu hutang yang membuatkan kita bertambah kaya!

Strategi #3 - Buka Dana "Full-settlement Hutang"

Buka akaun khas di bank untuk simpan duit yang akan digunakan untuk full-settlement hutang-hutang yang ada. Bayar ansuran pinjaman macam biasa, dalam masa sama kumpul duit lain ke dalam dana tersebut. Bila duit tu dah cukup, buat full-settlement terus. Dengan full-settlement, kita jimat daripada bayar interest berbanding dengan tambah nilai ansuran bulan-bulan. Full-settlement maksudnya kita bayar nilai "pokok" je, ansuran bulan-bulan maksudnya kita bayar nilai "pokok" + "interest"!

Strategi #4 - Gunakan Duit 'durian runtuh' seperti Bonus Tahunan Untuk Langsaikan Hutang

Yang ni kena mujahadahlah sikit..bersakit-sakit dahulu bersenang-senang kemudian.

Strategi #5 - Simpan Duit Kenaikan Gaji Tahunan 100% Ke Dalam Dana Full-Settlement Hutang

Jangan gatal tangan usik dana tu! Setiap kali kenaikan gaji, kira berapa kenaikan kos sara hidup untuk setahun akan datang.

Contohnya, gaji naik RM200, kos sara hidup bertambah RM120 sebulan jadi, masukkan lebihan RM80 sebulan ke dalam dana full-settlement hutang.

Strategi #6 - Bila Dah Settle Satu Hutang, Simpan Duit Installment Bulanan Seterusnya Ke Dalam Dana Full-Settlement Hutang

Contohnya, bila dah buat full-settlement car loan yang installmentnya RM600 sebulan (contoh), simpanlah RM600 tu masuk ke dana full-settlement hutang tadi. Jangan sekali-kali anggap duit tu sebagai 'kenaikan gaji' apatah lagi untuk tukar kereta baru.

Strategi #7 - Bayar Hutang Secara Automatik

Buat potongan gaji atau standing instruction di bank supaya kita tak lupa bayar Bila terlupa bayar, itu semua jadi tertunggak.