IKLAN NUFFNANG

Friday, April 25, 2014

TURUNKAN BERAT BADAN DENGAN MENCUCI USUS

Bismillah...

Entri kali ini saya nak cerita berkaitan usus. Nabi saw ada menyebut dalam hadith baginda, segala penyakit berpunca daripada usus. Orang kita terjemah perkataan "ma'iddah" perut tapi yang sebenarnya membawa maksud usus. Perut dalam bahasa Arab "bathnun". 

Jadi, anda perlu luangkan sedikit masa untuk membaca entri ini sehingga habis dan pasti anda akan dapat sedikit sebanyak manfaat daripadanya. 

Ramai di kalangan kita memandang remeh berkaitan usus hingga ramai yang tak sedari segala penyakit berpunca daripada tabiat pemakanan kita dan seterusnya menjadikan usus kita melonggok segala penyakit.

Saya ingin bertanya kepada anda, sejauh mana anda prihatin terhadap usus anda?Menurut pakar perubatan di Amerika Syarikat, antara 22 000 pesakit yang telah dibedah siasat, didapati tiada seorang pun yang mempunyai usus yang sihat!!!Kolon adalah punca segala penyakit. 

Menurut Menteri Kesihatan Malaysia, 6000 orang menghidapi kanser kolon setiap tahun!

Sesetengah rakyat Malaysia selalu mengambil makanan yang berlemak tinggi seperti sup daging, satay. bbq dan lain-lain yang akan meningkatkan risiko kanser kolon. Pengambilan daging yang berlebihan menggalakkan pertumbuhan bakteria berbahaya yang akan mengubah cecair hempedu kepada bahan bertoksin.

Adakah anda tahu, panjang usus kita adalah 6 kali ketinggian kita???Sisa makanan akan menghasilkan 22 jenis bahan bertoksin dalam kolon.
Najis terlonggok = sisa makanan dalam kolon. Walaupun kita mempunyai pembuangan najis setiap hari, tetapi kajian perubatan di Jepun mendapati bahawa masih terdapat 6-10 Ibs najis terlonggok dalam kolon.

Najis terlonggok >>> melekat pada dinding usus >>> toksin diserap balik oleh badan >>> mengalir balik ke hati

dan ini akan melemahkan keupayaan detoksifikasi dan menurunkan metabolisme sel serta autointoksifikasi.

Pernahkah anda mengalami simptom berikut?

1. Letih
2 Perut berangin
3. Mulut berbau
4. Kemurungan
5. Sakit tulang belakang
6. Daya ingatan lemah
7. Berat badan berlebihan
8. Masalah kulit
9. Sembelit
10. Arterioselorosis
11. Tekanan darah tinggi
12. Penyakit jantung
13. Kanser kolon
14. Penyakit hati
15. Penyakit ginjal
16. Penyakit kencing manis
17. Daya pertahanan lemah

Ini merupakan penyakit akibat usus yang bertoksin.

Kajian mendapati apabila toksin daripada najis melebihi 3 hari disuntikkan ke dalam tubuh tikus, ia dapat membunuh tikus tersebut dalam sekelip mata!!

Najis terlonggok menggalakkan pertumbuhan bakteria berbahaya yang menyebabkan kanser.

Bagaimana untuk mengetahui sama ada usus kita sihat atau tidak? Kita boleh mengetahui sama ada usus kita sihat atau tidak berdasarkan pemerhatian terhadap najis kita.

1. Warna dan bau
2. Bentuk
3. Kekerasan
4. Masa
5. Kuantiti

Warna dan Bau

Jika usus anda sihat, najis anda berwarna perang kekuningan dan tidak berbau. Contohnya, anda pernah melihat najis kanak-kanak seawal usia 1-2 tahun? Begitulah warnanya jika usus anda sihat!!

Bentuk

Sekiranya usus anda sihat, najis yang keluar berbentuk pisang, berdiameter 3cm dan panjang lebih kurang 6cm. Nah!! sampai macam tu sekali.....kalau bentuk melekit selonggok, berketul-ketul atau cirit birit, itu tandanya usus anda memang confirm, sah, pasti tak sihat!!!

Kekerasan

Biasanya jika usus sihat, najis yang keluar mempunyai 75-80% kelembapan. Jika > 90% (najis berair) dan < 70%  (najis keras) bermakna usus anda tidak sihat. 

Bagaimana nak tahu kelembapannya? Jangan pulak anda pergi pegang dan ramas...tak ada kerja...hehe. Cukup dengan melihat sama ada najis tu terapung atau tidak. Kalau terapung tu maknanya sihatlah usus anda!

Masa

Seterusnya, usus yang sihat boleh diketahui dengan mencatat tempoh masa. Tempoh masa apa??? Tempoh masa anda meneran hingga najis tu keluar!! hehe...Selalunya masa yang diambil sekitar 2-3 minit. Jika anda mengambil masa terlalu lama di tandas untuk buang air, ini bermakna usus anda tanpa diragui tidak sihat!

Kuantiti

Kita juga boleh mengetahui, sama ada usus kita sihat atau tidak dengan cara melihat pada kuantiti najis yang dihasilkan. Jika najis yang keluar lebih kurang 1kg bermakna usus anda sihat..tahniah!! Tapi saya yakin, jarang orang keluar sampai 1kg.

Bagaimana nak tahu? Adakah dengan mengambil najis tersebut kemudian timbang?? Please....jangan buat kerja tak senonoh. Mudah saja caranya, anda perlu timbang berat badan anda sebelum dan selepas buang air.

Inilah yang saya katakan, jika anda nak turunkan berat badan anda sekurang-kurangnya 1kg dalam masa HANYA 3 HARI sahaja, anda gunakan cara saya. Malah, boleh lebih daripada itu. Saya ada caranya!

Hubungi saya secepat mungkin!!!No comments :

Post a Comment