IKLAN NUFFNANG

Tuesday, February 2, 2010

BAKAL SUAMI PERLU TAHU...

Kaum wanita pada setiap 4 minggu (28 hari) sekali datang haid.Masanya berbeza. Perbezaan masa bergantung kepada keadaan badan seseorang. Dari haid yang pertama hingga haid yang berikutnya dapat kita bagikan pada 4 tahap:
1. masa haid
2. masa bersih pertama; kandungan rahim sudah bersih daripada kotoran tapi sel wanita belum dapat dibuahi untuk menjadi benih.
3. masa subur; kandungan rahim sedia untuk menerima sel benih, yang akan mengberhentikan kedatangan haid.
4. masa bersih kedua; masa penghancuran. Alat-alat dalam rahim mulai membersihkan krn tiada pembuahan dan menanti datang haid yang baru.

Ringkasnya, minggu 1, 2 dan 4 adalah minggu kosong, tetapi minggu ke 3 adalah minggu subur.

Untuk mengetahui dengan tepat waktu subur bagi seorang wanita, haruslah mengetahui masa kedatangan haid pada setiap bulan, untuk menyesuaikan waktu 14-16 hari sebelum datang haid sebelum datang haid yang baru. Apakah anda mempunyai jangka waktu bersih 28 hari 30 hari ataupun 32 hari. Menurut pendapat pakar kelamin, sel telur lelaki dapat hidup 2 X 24 jam sebelum 'masa subur' dan 2 X 24 jam sesudah 'masa subur. Maksudnya 2 hari sebelum dan selepas 'masa subur', masih boleh menjadi benih bila bersetubuh pada masa itu. Jadi yang paling baik untuk memiliki anak ataupun menjarakkan kehamilan, haruslah melakukan persetubuhan berpandukan pada masa tersebut, iaitu 2 X 24 + 2 X 24 + 2 X 24 ataupun 2 hari + 2 hari + 2 hari - jumlah hari subur.

Kesimpulannya, masa subur adalah dari hari ke 12 hingga hari ke 18 sebelum datang haid yang baru.

hari 1 7 14 21 28
tahap -- haid -- -tak subur- -- SUBUR -- -tak subur-

Tetapi kesemua teori di atas hanya dapat diketahui dengan jelas sekiranya seseorang perempuan atau bakal suami mengetahui bagaimana cara untuk mengenali haid. Terdapat 7 kaedah di mana ulama' telah bahas panjang lebar. Malangnya, saya tidak dapat ceritakan lebih lanjut 7 kaedah tersebut di dalam blog ini kerana perlukan komitmen yang jitu.

Untuk pengetahuan semua pembaca blog ini, saya sedang dalam usaha mengarang buku "DILEMA SEORANG WANITA - Permasalahan Haid". Buku ini saya ulas dengan lebih terperinci daripada Kitab Sabilal Muhtadin karangan ulama' terkenal mazhab As-Shafie. Mungkin hujung tahun akan diterbitkan kerana komitmen dalam menyiapkan pengajian Master saya.

Wallahua'lam..