IKLAN NUFFNANG

Thursday, February 4, 2010

CONTOHI FATIMAH

Dia dilahirkan melalui dua manusia yang sungguh mulia. Muhammad bin Abdullah, ayahandanya yang sangat menyayanginya, sekaligus merupakan seorang nabi yang paling mulia di antara nabi yang diutus dan bonda tercintanya, Khadijah binti Khuwailid, seorang wanita yang mengorbankan segala yang dimilikinya demi kebenaran.

Tidak hairan jika beliau mewarisi segala kemuliaan dan kebesaran kedua orang tuanya, dan kelak bumi dan langit serta segala isinya akan menjadi saksi tentang ketegaran dan keagungan bayi tersebut. Kehadirannya di tengah-tengah bangsa yang biadab, keras kepala dan yang sanggup mengubur wanita hidup-hidup, menjadikannya lebih cemerlang dan bersinar. Semua itu terjadi bukan secara kebetulan dan tanpa perhitungan, akan tetapi akibat dari sebuah perencanaan Tuhan yang amat cermat dan tepat.

Dia lahir lima tahun setelah ayahanda tercintanya diberi tugas yang amat berat dan sangat suci, iaitu untuk menyelamatkan seluruh umat manusia dari kehancuran menuju kedamaian. Sang bayi, sebagaimana bayi-bayi lainnya, mendapatkan belaian kasih sayang daripada kedua tangan ibundanya dan curahan kecintaan daripada kedua mata ayahandanya. Dia mulai menyedari bahawa kehadirannya benar-benar merupakan anugerah Tuhan untuk kedua orang tuanya. Hari demi hari silih berganti, dilewatkannya dengan penuh keindahan dan kesenangan. Namun, kesenangan dan keceriaan si kecil tadi hanyalah merupakan satu episod khusus daripada serangkaian episod senario Tuhan yang penuh keharuan, kesedihan, deraian air mata, dan tekanan batin.

Di saat Saiyidatina Fatimah kecil beranjak usia lima tahun, ibunda tercintanya pergi untuk selamanya dan selang beberapa ketika ayahanda saudara beliau Abu Thalib pula menyusul. Belaian kasih sayang kedua tangan ibundanya tidak akan pernah dialaminya lagi. Sejak pemergian Abu Thalib dan Khadijah, Saiyidatina Fatimah harus bersiap-siap menghadapi kegetiran dan kepahitan hidup. Serigala-serigala padang pasir yang lapar dan sadis, sudah mulai menitiskan air liurnya dan meraung-raung, yang menandakan pesta jahiliah akan bermula. Mereka tidak sabar lagi untuk merobek-robek relung hati si kecil yang suci, Saiyidatina Fatimah, yang baru saja kehilangan ibundanya.

Ketegaran yang diwarisi Saiyidatina Fatimah, tidak menjadikannya sebagai seorang anak kecil yang mudah merengek. Dia tampil seakan-akan seorang wanita dewasa yang matang dan penuh pengertian. Jika dia menangis, hal itu bukan kerana dirinya sendiri, tetapi disebabkan ayahandanya dan para sahabatnya yang sentiasa diganggu dan disiksa kaum musyrikin.

Para ahli sejarah menceritakan, pernah suatu waktu ketika Rasulullah SAW sedang menunaikan solat di Masjid Al-Haram, beliau tunduk bersujud di hadapan Sang Pencipta. Tiba-tiba datanglah sejumlah pembesar Quraisy menghampirinya dan melempari kepala dan punggung beliau dengan kotoran binatang. Beliau diam dan tetap meneruskan sujudnya. Saiyidatina Fatimah menyaksikan sendiri perbuatan yang menimpa ayahandanya itu di hadapan kedua matanya yang bening. Lalu, dia segera mendekatinya dan membersihkan kotoran binatang tersebut dari kepala dan punggung ayahandanya dengan kedua tangannya yang lembut. Kedua matanya berderai air mata. Sesekali terdengar esak tangis dari rongga dadanya yang dalam, keluar tidak tertahan lagi. Rasulullah SAW segera menatap muka Saiyidatina Fatimah yang sedih, kemudian memeluknya sambil bersabda, "Putriku, janganlah engkau bersedih. Hal ini tidak akan berlangsung lama," sambil menghiburkannya. Betapa besar perjuangan dan pembelaan Saiyidatina Fatimah terhadap ayahandanya, sehingga peranan Saiyidatina Fatimah seakan-akan tidak lagi sebagai putri Rasulullah. Tetapi sebaliknya, Saiyidatina Fatimah yang begitu dewasa dan matang peribadinya dan selalu berada di samping ayahandanya, seakan-akan menjadi ibu bagi ayahandanya sendiri. "Saiyidatina Fatimah Ummu Abihaa," demikianlah Rasulullah SAW menggelarinya.

Sebagai seorang putri Rasulullah SAW, Saiyidatina Fatimah hidup dengan penuh kesederhanaan. Dalam kitab-kitab hadis diriwayatkan, Salman Al-Farisi kelaparan, lalu dia mengelilingi rumah isteri-isteri Nabi yang sembilan, tetapi dia tidak mendapat apa-apa. Ketika hendak kembali, dia melihat rumah Saiyidatina Fatimah. Lantas dia berbisik, "Mudah-mudahan ada rezeki di rumah Saiyidatina Fatimah puteri Nabi Muhammad SAW." Kemudian dia mengetuk pintu rumah Saiyidatina Fatimah. Dari balik pintu terdengar suara, "Siapa di balik pintu ?" "Aku, Salman Al-Farisi," sahut Salman. "Wahai Salman, apa yang Anda inginkan?" tanya Saiyidatina Fatimah. Lalu Salman menceritakan maksudnya. Setelah itu, Saiyidatina Fatimah berkata, "Wahai Salman, Demi Yang mengutus Muhammad SAW dengan kebenaran sebagai nabi. Sungguh, aku sudah tidak makan selama tiga hari. Demikian pula, Al-Hasan dan Al-Husain, gementar sekujur tubuhnya kerana sangat lapar. Lalu keduanya tertidur bagaikan dua ekor anak burung yang tidak berbulu. Tapi aku tidak menolak kebaikan, jika datang di pintuku," jelas Saiyidatina Fatimah. Kemudian Saiyidatina Fatimah melanjutkan perkataannya, "Wahai Salman. Ambillah baju perang ini, lalu pergilah kepada Syam’un Yahudi dan katakan kepadanya bahawa Saiyidatina Fatimah puteri Muhammad berkata kepadamu, "Berilah aku seikat kurma dan gandum, dengan jaminan baju besi ini. Nanti Insya Allah aku akan membayarnya kepadamu." Lalu Salman mengambil baju besi itu dan membawanya kepada Syam’un Yahudi. "Wahai Syam’un, ini adalah baju besi Saiyidatina Fatimah putri Muhammad SAW., dia berkata kepadamu, "Berilah aku utang seikat kurma dan gandum, nanti Insya Allah aku akan membayarnya kepadamu." Kemudian Syam’un mengambil baju besi tersebut, dan membolak-balikannya dengan telapak tangannya, sementara kedua matanya berderai air mata sambil berkata, "Wahai Salman, inilah kezuhudan dalam dunia. Inilah yang diberitakan oleh Musa bin Imran kepada kami di dalam Taurat. Kini aku bersaksi, tiada Tuhan selain Allah dan aku bersaksi Muhammad adalah hamba dan utusan-Nya." Si Yahudi tersebut akhirnya masuk Islam. Selain hidupnya yang amat sederhana, Siti Saiyidatina Fatimah juga dikenali sebagai seorang ‘abidah (ahli ibadah). Al-Hasan bin ‘Ali berkata, "Aku melihat ibuku, Saiyidatina Fatimah, berdiri di atas mihrab-nya pada malam Jumaat. Beliau sentiasa rukuk dan sujud hingga cahaya fajar menyingsing. Aku mendengar dia mendoakan orang-orang Mukmin dan Mukminat, bahkan menyebutkan nama-nama mereka satu demi satu. Dia banyak mendoakan mereka, tetapi tidak mendoakan dirinya. "Lalu aku bertanya kepadanya, "Wahai Ibu, mengapa engkau tidak mendoakan dirimu sendiri, sebagaimana Ibu mendoakan yang lainnya?" Beliau menjawab, "Wahai anakku. Tetangga lebih dahulukan, baru rumah sendiri".

Saiyidatina Fatimah juga adalah seorang Muslimah yang sangat afifah. Pernah suatu waktu Nabi bertanya kepadanya, "Apa yang terbaik bagi wanita?" "Iaitu wanita yang tidak melihat lelaki dan tidak dilihat lelaki," jawabnya dengan yakin. Lalu Nabi memeluknya sambil membacakan ayat berikut, "Satu keturunan yang sebahagiannya dari yang lain." (QS Ali Imran, 3 : 34). Saiyidatina Fatimah yang sejak usia kecil sudah menderita, maka penderitaan baginya menjadi suatu yang biasa. Ironisnya, penderitaan dan kepedihan tersebut makin menguat sepeninggal ayahandanya tercinta. Jika Saiyidatina Fatimah ketika kecil dan dewasa menyaksikan dengan sedih gangguan kaum Musyrikin terhadap ayahandanya hingga akhir hayatnya, Saiyidatina Fatimah menyaksikan pengkhianatan dan eksploitasi umat ayahandanya terhadap suaminya, Ali, dan dirinya sendiri. Sudah tentu, yang terakhir lebih melukai dan menyakiti hatinya.

Pernah satu hari ketika Saiyidatina Fatimah bersimpuh di pusara ayahandanya, untuk mengadu tentang keadaan yang telah berubah secara drastik sepeninggal ayahnya. Dengan suara parau dan mengharukan, dia berkata, "Wahai ayahku, sepeninggalanmu sungguh betapa banyak berita duka dan tekanan terhadapku. Sekiranya engkau masih berada di tengah-tengah kami, maka kesulitan itu tidak akan banyak." Walaupun Saiyidatina Fatimah masih berduka dengan kematian ayahandanya tercinta, dia tetap tampil tegar ketika melihat adanya penyimpangan-penyimpangan di tengah masyarakat Islam.

Sejarah telah merekamkan untuk kita, setelah pemergian ayahandanya, lalu kaum Muslimin mengangkat Abu Bakar sebagai khalifah, maka Siti Saiyidatina Fatimah menjelaskan tentang tauhid, kenabian, dan kepemimpinan serta memperingatkan penyimpangan-penyimpangan yang dilakukan sejumlah kaum Muslimin. Banyak dari kalangan sahabat Nabi yang menangis tatkala mendengarkan khutbah dan peringatan Saiyidatina Fatimah tersebut. Akhirnya, Saiyidatina Fatimah pulang ke pangkuan Ilahi, enam bulan setelah pemergian ayahandanya. Saiyidatina Fatimah pergi dengan hati yang duka dan terluka. Saiyidatina Fatimah diciptakan seakan-akan hanya untuk mendampingi ayahandanya. Sejak dia berusia lima tahun, dia sudah menjadi seorang ibu bagi ayahandanya. Kemudian setelah sang ayah pergi, dia pun segera pergi menyusulnya.

Besar sungguh jasamu, wahai Saiyidatina Fatimah, dalam membela ayahmu. Sungguh panjang dan dalam deritamu, sejak ayahmu menjadi mangsa herdik kaum Musyrikin. Betapa sakit hati dan pedih hatimu di kala engkau menyaksikan pengkhianatan dan penyimpangan sebahagian umat ayahmu. Salam sejahtera atasmu, wahai Saiyidatina Fatimah, di hari lahirmu, di hari penderitaanmu dan di hari wafatmu.

Moga kita mengambil pengajaran di atas cerita tersebut...

Wallaua'lam